РЕФОРМА В ЮЗУ! Закриха Катедрата по педагогика и създадоха две нови

Катедрата по педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград е закрита, като на нейно място се създадени две нови структурни звена. Предложението за преструктурирането е на декана на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова, проектът е разгледан и приет на факултетен съвет, и след това утвърден на академичен. Така най-старата катедра в ЮЗУ, чийто  досегашен ръководител бе доц. д-р Николай Цанков, а преди това бе управлявана от бившия зам. ректор и декан на факултета доц. д-р Траян Попкочев, вече е в историята.

За коментар репортер на „Струма” се свърза с доц. д-р Я. Стоименова, която предостави и проекта за самото преструктуриране. В мотивите, общо 5 на брой, деканът изтъква, че към настоящия момент Факултетът по педагогика е на първо място по брой студенти в целия университет, като през първия семестър на настоящата академична година са обучавали 2026 студенти. Също така преди 5 години в структурата на факултета е имало 4 катедри, а след преместването на ТОПО /Технологично обучение и професионално образование/ в Техническия факултет са останали три. За сравнение – Правно-историческият факултет е с 6 катедри, Природо-математическият, факултетите по изкуствата и по обществено здраве, здравни грижи и спорт са с по 5, Стопанският, Техническият и Философският имат по 4 катедри.

„Многочисленият академичен състав на Катедрата по педагогика затруднява работата в катедрата”, счита деканът и посочва, че от 44-ма преподаватели във факултета почти половината, или 20 на брой, са съсредоточени именно в Катедрата по педагогика, 16 са в Катедрата по ПНУП /Предучилищна и начална училищна педагогика/ и 8 са в ТМФВ /Теория и методика на физическото възпитание/. Най-многолюдната катедра покрива дейността на целия факултет. Там се обучават педагогически специалисти, управленски кадри, социални, специални педагози, учители, специалисти в областта на историко-педагогическата област и др.

„Формите на обучение на студентите също са разнообразни – редовна, задочна, дистанционна. Обучението на български и чужд език допълнително затруднява работата на катедрата. Цялото това разнообразие от дейности не позволява на преподавателите в катедрата да развият творческия си потенциал и задълбочено да работят при подготовката на специалисти”, изтъква деканът и предлага с преструктурирането да бъдат създадени две нови звена – катедра „Управление на образованието и специална педагогика” и катедра „Социална педагогика”.

В разговор вчера доц. Стоименова сподели, че след преструктурирането ще бъдат търсени и още специалисти в конкретни области, най-вече по чужд език. Ще има и по-голяма възможност за развитие и израстване на академичния състав, което всъщност е бил е и един от основните й мотиви за реформата.

„В едната катедра, например „Социална педагогика”, в момента са 9-има преподаватели. Въпросът е, че вече когато е по-малък обемът работа, може в дълбочина да се развива конкретната област, да се разработват нови програми и съответно да се привлекат повече студенти, в това число и чуждестранни”, коментира деканът, а зам. деканът доц. д-р Даниела Томова допълни: „Вярваме, че така ще се оптимизира работата и за всички ще е по-добре”.

От началото на тази седмица за временно изпълняващ длъжността ръководител на катедра „Управление на образованието и специална педагогика” е назначена проф. д-р Пелагия Терзийска, а за другата нова катедра – „Социална педагогика”, ще отговаря доц. д-р Юлиана Ковачка.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

 1. Х

  Вие, дето сте излели болката си тук, също работите в този университет. В този факултет. Не може да се отрече, доста богат речник имате. Талантливи сте. . . . .Със съществен принос. Както и известни. На всички.

  Отговор
 2. само питам?

  Тази мома на фотото няма ли кой да я изклати, та да си седне на д-то?

  Отговор
 3. Безплатно просвещение за "калинки"

  Смях в залата! Просто незаконно окупиралият ректорското място пишман-професор пенсионер и шайката му използват машите си и подготвят стадото за нагласените нови неизбежни избори за ректор, когато тъпанара ще го изритат, за да сложат на негово място пак послушна марионетка – Бай Ганьо или някое подобно нищожество, за да го държат некадърника БоЮр до 68 години на щат и да управляват с куция дявол. А иначе почнаха пенсионирането на неудобните и независими професори, за да не им пречат. То студенти не останаха, те катедри роят! Пир по време на чума…

  Отговор
 4. Nomerlandia

  Ха, така! Скроиха номер и на Цанков! Тази сегашната това го умее! Бездарните не приемат конкуренция!
  За сметка на това леят шестици изведро на студентите. Така няма да има недоволни – хем преподавателите не четат бисери и си получават заплата, хем не се излагат пред студентитети си! Пък и Ковид помага да не си свършиш работата, а МОН къде е?

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *