Рецептата за успех на най-богатия човек в Азия

Джак Ма, основателят и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding Ltd., е най-богатият човек в Азия и един от най-противоречивите личности сред богаташите. Нетното състояние на Ма, се оценява на около 40 милиарда долара, към днешна дата, което го поставя сред най-богатите хора на планетата, пише money.bg.

Не се заблуждавайте обаче, успехът на Ма, не е бил безпроблемен и без провали. Джак Ма разкрива, че се е провалял в опитите да влезе в колеж 3 пъти. След като все пак е завършил университет, Ма е кандидатствал в 30 различни фирми, от които му е било отказвано.

“Търсих си работа в полицията; казаха ми: не ставаш.” Разказва Ма. “Дори отидох в KFC , когато откриха ресторант в моя град. 24 човека кандидатстваха за тази работа. 23-ма бяха назначени. Само не и аз…”, разкрива Ма в едно от най-известните му интервюта пред медиите.

Когато Ма основал Алибаба през 1998, той е срещнал дори още повече препятствия .

Компанията не е успяла да реализира печалба през първите 3 години. Това накарало Джак да бъде по-креативен. Едно от големите предизвикателства, за бизнеса му, била липсата на система за онлайн плащания, тъй като нито една банка не е пожелала да предложи, на компанията на Ма, тази услуга.

Ма решил да създаде собствена платежна програма Alipay. Платформата трансферира различни плащания, в различни валути, между интернационални купувачи и продавачи. Към днешна дата, тази платформа за разплащане, се ползва от над 800 милиона души по целия свят.

През септември на миналата година, Ма заяви, че да си богат има един сериозен недостатък – “нямаш време да си харчиш парите”. Това определено разбуни духовете в медиите.

Само през изминалата година, нетното богатство на Ма, нарасна близо два пъти, следствие на удвояването на акциите на основаната от него компания.

Ма обаче, е известен отдавна със своите противоречиви коментари. През февруари на миналата година, Ма направи един друг коментар, който предизвика истинска революция в социалните медии и в неговата родина. И той беше на тема – “защо бедните, ще си останат винаги бедни…”

“Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е малка инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че е трудно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода… Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отоговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо – обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос”.

Рецептата, която предлага Ма – “вместо сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо, защо не направите нещо за да промените ситуацията си. Бедните хора се провалят заради една обща черта – целият им живот минава в чакане”.

Както стана ясно обаче по-късно, Ма не е особено щастлив и от това да е много богат. Явно това заема цялото му време и няма време да харчи парите си.

Доста може да се поспори обаче, за това дали не може да харчи ползотворно парите си, след като съвсем скоро си купи мезонет си купи мезонет в Ню Йорк на стойност 36 милиона долара.

Според редица специалисти, именно Ма е с едни от най-големите шансове да се превърне в най-богатия човек през следващото десетилетие и да промени статуквото на Бил Гейтс от последните десетилетия.

Ето къде се крие ключът към успеха според Ма:

  1. Мотивацията на екипа е критична

Когато Ма говори за най-голямата си допускана грешка, той винаги споменава факта, че в началото на компанията си, той е заявил на екипа си, че това на което могат да се надяват е да достигнат до мениджърски позиции. Ролята на изпълнителен директор винаги ще се поверява на външни за компанията личности.

Ма, обаче си научава урока и във все по-голяма степен определя важността на мотивацията и страстта, пред теоретичните способности.

  1. Обединява хората под една обща цел

Ма разбира, че независимо колко силно се опитва, никога няма да успее да убеди всеки работник, бизнес-партньор или потенциален инвеститор в това което вярва, или казва. Затова той приема този факт и подхожда по друг начин към успеха.

Вместо да обединява компанията под една визия или човек, той обединява хората с обща цел. Визията е много по-важна от лидера, смята Ма.

  1. Лидерът трябва да може да вижда в бъдещето

Според Ма добрият лидер трябва да може да вижда в бъдещето. Той трябва да се движи с няколко хода пред конкурентите си и да предрича техните действия. Креативният начин на мислене и разработване на умения за прогнозиране на бъдещето, са критични качества за всеки един бизнес-лидер.

  1. Наема хора с големи умения

На въпроса с какво се различава лидерът от служителят, Ма отговаря в интервю – “Вашите служители трябва да са с много по-добри технически умения от нашите. Ако това не е така, то значи вие сте наели грешния човек”.

  1. Трябва да е упорит

В допълнение Ма смята, че бизнес лидерите трябва да са упорити, освен да имат ясна визия. Да знаят какво искат да постигнат и да полагат усилия за това, не само е критично за достигане на крайния успех, но също така е вдъхновяващо и за останалите хора в компанията. Да не приемаш “не” за отговор е основна част от психологията на Ма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *