Рецидивисти, вилнели в Благоевград и Гоце Делчев, се изправят пред съда

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителни актове срещу извършителите на грабежи при условията на опасен рецидив – С.Х. и А.Ч. (престъпления по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и „б“ от НК).

Обвиняемият С.Х. (на 41 години) е осъждан 19 пъти за престъпления против собствеността, като са му налагани различни по вид наказания.

Осемдесет и пет годишният Б.Н. живеел в Дома за стари хора в кв. „Струмско“ в гр. Благоевград. Около 11:30 ч. на 19.08.2019 г. възрастният мъж излязъл с намерение да отиде до банка в града, за да внесе на сметка сумата от 1 000 лева. За целта използвал градски транспорт и слязъл в близост до сградата на ОД на МВР гр. Благоевград. Тъй като не познавал добре града решил да попита някой за местонахождението на банката.

Около 12 ч. Б.Н. срещнал С.Х., който се ангажирал да му помогне. Двамата се отправили към бул. „Васил Левски“, като в района на ЦКБ Х. му казал, че трябва да изчакат да свърши обедна почивка.

Обвиняемият попитал възрастния мъж дали носи в себе си пари. Тогава Б.Н. извадил от джоба на анцуга си торбичка със сумата от 1000 лева и я показал на Х. Рецидивистът издърпал от ръцете му парите, побягнал по улицата, след което се качил в такси и се отдалечил от местопрестъплението. На следващия ден той разбрал, че го издирват и решил да се предаде сам в полицията.

На 23.08.2019 г. Х. предал доброволно на органите на полицията 400 лева, като заявил, че това е част от сумата от 1 000 лева, която е взел от непознат за него „дядо“ в близост до ЦКБ, след което избягал. Парите са били върнати на пострадалия Н. В хода на разследването е било извършено разпознаване на извършителя на престъплението С.Х.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

         Обвиняемият по другото наказателно производство – А.Ч. (на 47 години) е извършил грабеж на мъж в гр. Гоце Делчев.

         На 15.07.2019 г. Ш.А. изтеглил пари от сметката си в „Банка ДСК“ АД в гр. Гоце Делчев. Портфейлът с паричната сума от 660 лева, както и с личните документи, мъжът сложил в джоба на панталона си. Докато вървял по ул. „Кавала“, забелязал, че на около 2 -3 метра го следва непознат. В един момент А.Ч. го настигнал и му нанесъл удар с юмрук в областта на врата. Пострадалият паднал на земята по лице, а грабителят извадил от джоба на панталона му портфейла и избягал.

Органите на МВР били уведомени за извършеното деяние. Полицейските служители предприели незабавно оперативно – издирвателни мероприятия по установяване на извършителя, който бил открит същия ден. Обвиняемият Ч. ги завел в местността „Хаим баир“ в гр. Гоце Делчев, като им показал къде е изхвърлил портфейла на пострадалия А. С протокол за доброволно предаване обвиняемият предал незаконно отнетата сумата от 660 лева, която заедно с други вещи била върната на собственика ми.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *