Решават за ваксината на AstraZeneca до края на седмицата

“В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова.

От следващия месец се очакват от извънредните доставки да дойдат 1 млн. бройки от ваксината на Pfizer и през юни очакваме още 1 250 000. В страната се очаква да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer.

Това каза на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.“Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. 
Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план”, обясни Ангелов.

Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум”, обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.“Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно.
 Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях”, уточни Ангелов. “Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов

“България обмисля дали да спре употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст”
. Това заяви още здравният министър, позовавайки се на писмо от Португалия. В него се предлага общоевропейски подход за ограничаване на приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст.

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca.“Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините заради опашките пред Столичното РЗИ.
 До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *