РЗИ: Водата на чешмите в заведение в Кавракирово и в джамията в Лютово има колиформи, негодна е за консумиране

Качеството на водата в заведение в петричкото село Кавракирово и на чешмата в джамията на село Лютово, община Белица, не отговаря на предназначението й за питейно-битови цели, установи проверка, извършена от здравната инспекция в Пиринско. През изминалата седмица са изследвани 11 населени места в Благоевградска област. Пробите на питейна вода от централното водоснабдяване са анализирани по химични и микробиологични показатели. Установени са нарушения при две проби. Пунктът чешма в кафене, стопанисвано от едноличен търговец в село Кавракирово, което се намира в община Петрич, не отговаря по показател нитрати и колиформи, при стойности: нитрати 50 мг/л и колиформи 0/100 куб.cм, резултат от изпитването е нитрати 123,88 мг/л и колиформи 38/100 куб.cм.

Другата проба от изследване качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, е в село Лютово. Пунктът чешма в джамията не отговаря по показатели цвят, вкус, мътност, колиформи, ешерихия коли, ентерококи и микробно число. При допустими стойности на показателите колиформи, ешерихия коли, ентерококи 0/100 куб.см резултатите от изпитването са колиформи 90/100 куб. см, eшерихия коли 10/100 куб. cм, ентерококи 18/100 куб. cм и микробно число >300/1 куб. cм. Изследването е извършено в седмицата преди Курбан Байрам в община Белица.

От здравната инспекция са издадени предписания за предприемане на хигиенни мерки и отстраняване на установените нарушения, предстоят повторни изследвания за контрол на качеството на питейната вода.

Всяка седмица здравните експерти изследват водоизточници в населени места в Благоевградска област. Няма чревни инфекции, предизвикани от водата.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *