След двумесечен принудителен престой заради извънредното положение кафенета, ресторанти и барове на открито в Кюстендил посрещнаха клиентите си, отваряйки градините и терасите си. Оказа се обаче, че голяма част от заведенията не отговарят на изискването за маси и столове без меки повърхности за дезинфекция.
С отварянето от РЗИ започнаха и първите проверки, за да се уверят дали са спазени разпоредбите – отстояние между масите, предпазни средства за обслужващия персонал и наличието на дезинфектанти. „В основни линии това, което видяхме, е, че се спазват изискванията за осигуряване на отстояние от най-малко метър и половина между масите. Осигурени са диспенсъри за дезинфекция на ръцете на посетителите. Също така персоналът е с маски”, обявиха от РЗИ.
Те обаче връчиха и първите предписания след обиколка из заведенията по централната алея в Кюстендил. Там санитарните инспектори се натъкнаха на много места на столове с меки подложки, непозволяващи санитарно почистване с дезинфектант. Така още преди да започне работа, собственичката на едно заведенията в центъра Радостина Тодорова получи и предписание. „Трябва да си осигуря пластмасови или метални столове, така че да могат да се почистят след всяко сядане на хората. Ако не го направя, ще ми съставят протокол и ще трябва да затворя отново”, коментира Тодорова.
„Засега издаваме само предписания, не искаме да се стига до затваряне на заведения, но трябва да осигурят столове, даващи възможност за влажно почистване и дезинфекция. Дали ще бъдат с допълнително покритие, или просто ще бъдат сменени, това ще си решат самите собственици”, уточниха от РЗИ.
Ресторантьорите заявиха, че вчера при проверките не разбрали за изискването да няма мека мебел. „На срещата с РЗИ ни обясниха за маски, шлемове, ръкавици, дезинфектанти, за отстоянието от 1,5 метра, за това, че не повече от 4 човека да бъдат на маса”, коментира Радостина Тодорова.
Съвместно с екипите на РЗИ проверки правят и от ОДБХ. Освен пространствата, в които се посрещат клиенти, експертите проверяват и кухнята, където се приготвя храната.
ГЕРГАНА ИВАНОВА