РЗИ решава дали да карантинира учениците от ОУ „Кл. Охридски” в Дупница заради болен от Ковид охранител

Заради охранител, болен от Ковид-19, РЗИ решава дали да карантинира всички ученици в ОУ „Климент Охридски” в Дупница. Вчера охранителят е тестван в триажния кабинет и тестът е  положителен. До 24 май учениците не са на училище, след тази дата ще има яснота дали ще излязат в карантина, или не.

В същото време се разбра, че триажният кабинет в Дупница  ще работи до 31 май и след това се затваря. Управителят на общинската болница по лечебната част д-р Кр. Бонев потвърди пред “Струма”: “От 1 юни триажният кабинет спира да работи. Драстично намаля броят на желаещите да се тестват и в момента няма необходимост кабинетът да работи”, заяви д-р Кр. Бонев.

Вчера до 15,00 ч. са тествани 10 души и е нерентабилно да се плащат по 60 лв. на двама души – санитар и медицинско лице.

Вчера млада жена искаше да й бъде издаден документ от триажния кабинет, че е преболедувала Ковид преди 2 месеца. Заболяването й е установено с тест в триажния кабинет и за да пътува за Гърция, трябва да представи такъв документ на границата.

Работещи в кабинета обаче заявиха, че те не са оторизирани да издават такива документи, и изпратиха жената в РЗИ. От там я върнаха обратно в триажния кабинет. След създалата се ситуация в късния следобед вчера в триажния кабинет започнаха да издават заветния документ.

Заради многото въпроси от гражданите репортер на “Струма” проучи откъде трябва да се снабдят с документ, че са преболедували К-19, ако им се налага да пътуват в чужбина.

От РЗИ – Кюстендил съобщиха, че лицата от Дупница, които са тествани за К-19 с писиар и резултатът им е бил положителен, трябва да отидат в кюстендилската болница, тъй като там в лабораторията са правени изследванията. От началото на годината взетите писиар тестове за К-19 в различни градове на облстта се изследват в лабораторията в кюстендилската болница.

Лицата с положителни бързи тестове от Дупница пък могат да получат документ от триажния кабинет или от общинската болница в града.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *