Топ теми

РИК – Благоевград спаси от глоби до 2000 лв. председателка на СИК в Разлог, позволила гласуване без лични карти, и 2-ма покаяли се лепачи на агитматериали

Районната избирателна комисия в Благоевград спаси от глоби до 2000 лв. трима участници в изборния процес на 4 април – членове на СИК в Разлог и лепачи на изборни плакати. Въпреки доказаността на нарушенията, извършени от тях, и изготвените предложения за наказателни постановления, повечето от членовете на РИК гласуваха „против“ и отърваха уличените от глоби.

Това стана 10 дни след изборите, когато РИК – Благоевград най-сетне успя да се произнесе по последните 4 от общо над 50-те жалби, постъпили в изборния ден.

В една от тях, пристигнала от Районната прокуратура – Благоевград с мнение за образуване на наказателно производство, се сигнализираше и за най-сериозното изборно нарушение, извършено в секция №3 в Разлог, където председател била Ирена Колчагова. Според обвинението в секцията до 10.00 часа сутринта хората си гласували свободно, без никой да записва в избирателния списък данните от личните им карти. Председателят на РИК Мартин Бусаров предложи санкцията да бъде наложена на председателката Ирена Колчагова, но „за“ предложението си гласува само той.

Не стигнаха гласове да се наложи същата глоба до 2000 лв. и на Борис Генчев и Димитър Зорков от разложкото с. Баня, за които сигналът дойде от разложката прокуратура. Тяхното провинение било, че разлепвали върху елтабла предизборни плакати в деня за размисъл – 3 април. Двамата си признали прегрешението, разкаяли се и доброволно предали 3-те плаката, за които не им стигнало времето да залепят. Половината от членовете на РИК обаче прецениха, че нарушението е прекалено маловажно, и със 7 на 8 гласа предложението за наказание бе отхвърлено.

Така РИК – Благоевград успя да разчисти всичките си преписки от парламентарния вот на 4 април, повечето от които бяха за наличие на предизборни плакати на непозволени места. Десетина от тях бяха препратени на прокуратурите и в ЦИК, но по останалите няма нито едно наложено наказание.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *