РИК пришпори партиите в Пиринско до 1 март да подадат списъците с 4542-ма членове на СИК и кои от тях ще се ваксинират

4542 ваксини трябва да има Регионалната здравна инспекция в Благоевград следващия понеделник само за членовете на секционните избирателни комисии за предстоящите парламентарни избори, ако всички решат да се имунизират срещу коронавирус. Ваксините трябва да им бъдат поставени в периода 1-3 март, за да могат да получат и втората доза, след която са необходими десетина дни за изграждане на имунитет. Това става ясно от одобрените бройки на преброителите по общини.

Най-голям наплив към ваксините ще има от Благоевград, където членовете на СИК са 1195 души, най-малко в Кресна, където изборите са поверени в ръцете на 82-ма членове на секционни комисии.

Днес Районната избирателна комисия в Благоевград се надява да получи първите поименни списъци от политическите партии с предложените от тях членове на СИК, защото в понеделник консултациите за съставите на секционните комисии при 14-те кметове приключиха и на практика няма пречка имената да са готови. Заради ваксинациите Бусаров се надява партиите да прекратят порочната си практика от миналата година да подават списъците и да правят промени в състава буквално до деня преди изборите, защото в такъв случай планът за ваксиниране на ангажираните с изборния процес в Пиринско ще се провали напълно.

От РИК са изискали от партийните централи освен имената на секционните членове срещу всяко от тях да бъде отбелязано и кой иска да се ваксинира, за да може тези списъци да бъдат препратени направо в РЗИ – Благоевград. В здравната инспекция шефът д-р Калоян Калоянов е поел ангажимента да осигури нужните бройки ваксини, стига списъците да му бъдат подадени до 3-4 март.

Тъй като не всички членове на СИК ще могат да бъдат имунизирани в кабинета на РЗИ – Благоевград, ще са необходими 1-2 дни и за разпращане на ваксините по общини, както и при личните лекари, затова явно всичко ще става в последния момент и най-вероятно повечето от ваксинираните няма да имат време да си направят и втората инжекция преди изборите на 4 април.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *