Рила дава под наем стадиона си за 15 г. срещу 3000 лв. месечно, ФК “Пирин” първият кандидат

Стадионът в гр. Рила да се даде за 15 г. на наемател срещу начална месечна цена от 2500 лв. без ДДС, решиха общинските съветници в планинското градче на последната си сесия за 2020 г. Всичките присъствали на заседанието 10 съветници приеха предложението на кмета Георги Кабзималски това да стане на публично оповестен конкурс.

Стадионът, който е публична общинска собственост, е на терен от 21 050 кв.м и включва футболно игрище върху 9252 кв.м, покрито с тревни чимове и оборудвано с поливна и дренажна система, 839 кв.м трибуни за посетителите и едноетажна масивна спортна зала с площ 190 кв.м.

Условията към кандидатите да наемат спортното съоръжение до 2036 г. са да ползват обекта само по предназначение, като по изключение може да го предоставят за културни и други нужди и обществени прояви, но само ако ползвателите гарантират предварително, че няма да увредят покривната площ на стадиона.

Бъдещият наемател трябва да се съгласи и с редица други условия. Той трябва да организира спортни мероприятия на общината, както и безвъзмезден достъп на юридически лица с нестопанска цел, които са решили да организират спортни мероприятия, свързани с футбола, и това трябва да става минимум 1 път седмично. До стадиона свободен и безвъзмезден достъп трябва да имат още образователните институции, социалните служби и общината за всякакви мероприятия, като тук условието е само да подадат предварителна заявка.

В конкурса за наемане на стадиона право да участват ще имат само спортни клубове и спортни федерации. Те трябва да представят програма за управление на спортния обект, план за ползването му през първите 5 г. от договора за наем, както и да докажат на конкурсната комисия, че имат капацитет за развитие на спортна дейност и за постигане на спортни резултати. От наемателя се иска още инвестиционна програма за ремонтни дейности през първите 3 г. от договора, които при това ще са поне 25% от пазарната стойност на правото на собственост върху обекта, а тя е изчислена на 691 560 лева без ДДС. Това означава готовност на наемателя да инвестира през първите 3 г. поне 207 468 лв., чиято наличност трябва да бъде доказана още при подаване на документите за участие в конкурса, както и произходът на средствата.

Таско Тасков

Вчера пред репортер на „Струма” новият шеф на  ОФК „Пирин” /Благоевград/ Таско Тасков обяви твърдото намерение на клуба да участва в наддаването за наемане на обекта. „Готови сме да участваме в процедурата по отдаването под наем на спортния комплекс, в който дотук сме налели достатъчно много пари, може би няколко стотици хиляди левове. Очакваме голяма част от тази сума да ни бъде приспадната при оформяне на бъдещия договор. На това съоръжение тренира женският ни отбор „Пирин Лейдис“, ползват го и юношеските формации, тук играе официалните си мачове в „А“ регионалната футболна група вторият ни отбор. Хотелът в Рила, в който нашият собственик – фирмата „Емирейтс фъндс ексчейндж“, също инвестира, няма нищо общо с местната община и процедурата за стадиона не го касае по никакъв повод“, коментира Т. Тасков.

Г. Кабзималски

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *