HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

РИОСВ – Благоевград: Над „Ораново“ се копае, но не от симитличани, а от ръководството на рудника

РИОСВ – Благоевград направи проверка по сигнала на кмета на Симитли Апостол Апостолов, че в района на рудник „Ораново” жители на общината копаят въглища и с действията си всеки момент могат да предизвикат срутване в някоя от подземните шахти, а рудникът да вземе поредната човешка жертва. Общинският градоначалник направи изявлението по повод последния инцидент в рудника през ноември миналата година, когато неукрепена вагонетка премаза 55-годишния миньор Стeфан Синапов от Долно Осеново и той почина в благоеврадска болница.

Според екоинспекцията, която се самосезирала след думите на Апостолов и направила извънредна проверка на „Пирин Ораново“ ЕООД, изкопни работи в района има, но те не се правят от симитличани, които искат да съберат безплатно въглища, а от ръководството на мината, което има два работни проекта за наземна ликвидация на подземни разработки и за строителство на отводнителна траншея в същия район.

По друг сигнал, този път подаден на телефона на инспекцията, проверяващите се натъкнали на истинска „находка“ – 100 кв.м в района на оранжериите на санданското с. Лешница, върху които собствениците им Атанас и Светла Серафимов струпали впечатляваща камара боклуци: около 3 тона излезли от употреба гуми, чували с негодни за употреба памперси, бракувани от производството, както и отпадъци от хартиени, картонени и пластмасови опаковки, текстилни изрезки и други. Сигналът бил за нерегламентирано изгаряне на гуми, намерените на място следи го потвърдили и към момента Серафимов е с предписание да изчисти до 31.01.2018 г. терена от боклуците.

Последните за миналата година проверки на РИОСВ – Благоевград приключиха с 3 глоби. Собственик на заведение в Добринище ще плати 100 лв. заради изложената в кръчмата му препарирана голяма бяла чапла, 100 лв. глоба е наложена и на мъж от гърменското с. Крушево, който разрушил с помощта на дървен прът 5-6 гнезда от фасадата на селското кметство, за да изгони гнездящите там лястовици.

Най-сериозна е санкцията за столичното дружество „Нидекс“ ООД, което ще се бръкне с 2000 лв. за водене на невярна отчетност на отпадъците от производството си, за място на което е избрало Югозападна Бълтария.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *