Топ теми

РИОСВ даде зелена светлина Нгуен Хоай да вдигне 10-метрова сграда до благоевградската емблема – металния конник при „Струмско“

РИОСВ – Благоевград одобри проект за изменение на Общия устройствен план /ОУП/ на община Благоевград за поземления имот от 6302 кв.м в местността Таушанка, където управителят на „ВИМ Х“ ООД Нгуен Ван Хоай планира да строи. Идеята му е точно зад скулптурната фигура на коня с колесницата при жк „Струмско“, който е емблемата на Благоевград и посреща всички коли, пристигащи от посока Гърция, да вдигне шоурум с височина до 10 метра за продажба на автомобили и авточасти, сервиз за гаранционно и извънгаранционно обслужване, център за монтаж и демонтаж на гуми, офис и кафе.

Уведомлението до екоинспекцията за инвестиционното намерение е подадено от фирмата на виетнамския бизнесмен и община Благоевград в първия работен ден на тази година. То се базира на проекта за изменение ОУП на община Благоевград, който мина с 1 глас на септемврийската сесия на местния ОбС. 

Н. Хоай планира водоснабдяването на имота за задоволяване на битови нужди да се осигури чрез изграждане на собствен водоизточник – сондажен кладенец в рамките на имота, за което ще му трябва разрешение от Басейнова дирекция. Питейните нужди на персонала и клиентите ще бъдат задоволявани с бутилирана вода. За осигуряване на необходимото водно количество за противопожарни нужди се предвижда в имота да бъде изграден противопожарен резервоар, а отпадъчните води ще бъдат зауствани в изгребна яма. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД още през ноември миналата година е дало съгласие електроснабдяването на имота да стане от електропровода за „Айдарово“ и „Ален мак“.

Според РИОСВ изменението на общия устройствен план на община Благоевград в обхвата на поземления имот в местността Таушанка се счита за незначително и то трябва да се одобрява от Общински съвет – Благоевград. Още повече че извършената справка относно местоположението на имота установила, че проектът за изменение на ОУП на община Благоевград не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Миналата есен инвестиционното намерение на бизнесмена бе посрещнато на нож от половината общински съветници заради реалната вероятност символът на Благоевград да бъде погълнат визуално от  издигащата се зад него бъдеща сграда. По тази причина съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки обяви идеята тук да се строи като недопустима. Против гласува и икономическата комисия към ОбС, но в крайна сметка с крехкото мнозинство от 1 глас проектът за промяна на ОУП бе приет от местните общински съветници. Тъй като за структурите на МОСВ законово проектът е допустим, единствената надежда на гласувалите „против“ съветници е строителното разрешение, което общината трябва да даде на бизнесмена.

Нгуен Ван Хоай живее от много години в Благоевград, където е женен за българка. Първоначалният му бизнес бе свързан с кабелна телевизия, впоследствие започна износ на торове от България за родината си. Преди 6 г. срещу четвърт милион лева той успя да продаде свой терен до жп гарата на търговска верига и тогава се утвърди като един от най-заможните и безпроблемни бизнесмени в областния център на Пиринско.

Нгуен Ван Хоай

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Факт

    А откъде ще се влиза в този автоцентър? Ако се направи отбивка от Е79 и заради това ограничат скоростта, значи не е обмислено. Заради търговски обекти не бива да страдат пътуващите. Редно е да се влиза от страната на магазин Стилдом или гробищата.

    Отговор
  2. д-р Байхой

    Следващият ще е Хуйпий Чай, който заедно с Цункай Хуй ще застрои и центъра на града. Да ви са честити инвеститорите!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *