РИОСВ издирва собствениците на фрезован асфалт, натрупан до с. Бело поле, и на автомобили без номера в Разлог

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград издирва собственика на фрезован асфалт, „складиран“  на открито край с. Бело поле, за да го глоби. Проверката е направена по Постановление от 20.07.2020 г. на Районна прокуратура – Благоевград, където постъпил сигнал за замърсяване на АМ „Струма“, Лот 3.1. Благоевград-Крупник. До момента никой от строителите на участъка не си е признал, че има нещо общо с въпросния фрезован асфалт.

Припомняме, че Лот 3.1 включва строителство на 12,6 км автомагистрален път заедно с мостови съоръжения, надлези, селскостопански подлези, пътен подлез, пътен възел „Благоевград-юг“ и голям пътен възел при град Симитли. Магистралното трасе ще бъде с габарит А29 с две платна.

Екоинспекцията, ръководена от Ангел Георгиев,  издирва и собственика на няколко автомобила без регистрационни номера в Разлог. Към тях ги насочил сигнал от 29.07.2020 г. за изкупуване и препродажба на стари автомобили в частен двор. Проверката констатирала, че до улицата на тревната площ пред имота са паркирани 4 автомобила, за три от които собственикът представил документи. За четвъртата кола и няколкото други возила в съседство обаче заявил, че не знае нищо. 

С акт за административно нарушение след юлските проверки на РИОСВ е община Петрич, която пропуснала да уведоми екоинспекцията, че има намерение да постави зарядна станция за електромобили в с. Старчево. Санкция грози и гоцеделчевската фирма „Феникс Неврокоп“ ООД на Димитър Мингов, която има разрешително за третиране на отпадъци, но и пропуски във водената отчетност.

Регистрираната в петричкото с. Първомай строителна фирма „Стонас груп“ ЕООД на Стоян Тимов пострада след сигнал за нерегламентирано замърсяване със строителни отпадъци. При извършената проверка на дружеството е установено, че то транспортира такива отпадъци без наличие на документ.

Сред десетките получени сигнали през месеца  екоинспекторите провериха и такъв за умряла риба в р. Благоевградска Бистрица, в участъка на реката при Младежки дом. Заедно с представители на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и регионалната лаборатория те обходили цялата река до езерото „Бачиново“, но не открили умряла риба, а и водата била без отклонения.

Не се потвърдии фактологията в жалба за пушек и изгаряне на отпадъци в казан за варене на ракия на ул. „Стефан Стамболов“ № 35Б в гр. Сандански. Там в жилищна сграда е открито помещение с 3 казана за производство на етилов алкохол от грозде и плодове, но като гориво са намерени само дърва, които всеки клиент сам си доставя.

Транспортното дружество „Укев транс“ ЕООД на благоевградчанина ВалериУкев, което осъществява трансграничен превоз на отпадъци между Гърция и България, е с предписание да подобри отчетността си, а по искане на ГКПП – Кулата и МОСВ санданските фирми „Д енд С-2013“ ООД на гърка Димостенис Спиридис и „ПРО-С“ ООД на Бойко Стойчев са проверени за неизпълнение на задълженията към организацията, към която членуват – „ЕКОБУЛПАК“ АД.

По 26 лв. месечна санкция ще плаща санданската „Интеграл – ПС” ЕООД на Стоян и Димитър Керемидарски за заустване на отпадъчни води в дере от поречието на р. Струма. Водите постъпвали от бензиностанцията и автомивката на фирмата в местността Ушите – тя имала разрешение за заустването, но превишила нормите по показател неразтворени вещества.

Сред дейността на РИОСВ през юли са и 3 спасителни акции, в резултат на които ястреб, намерен паднал на ул. „Егея“ № 9 гр. Благоевград, е изпратен в спасителен център към фондация „Дивите животни“ в гр. София, а два ранени щъркела от петричкото с. Първомай и гърменското с. Хвостяне вече са настанени в благоевградския зоопарк.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *