РИОСВ иска категоричен отговор от община Благоевград: Изпълнено ли е, или не решението на ОбС за мораториум върху строителството в парк Бачиново

Категоричен отговор от община Благоевград дали е в сила мораториумът, наложен  в края на месец май от ОбС – Благоевград върху процедури за промяна на предназначението на имоти, ползващи се за паркове, алеи и зелени площи, иска РИОСВ. С писмо до председателя на ОбС Андон Тодоров и копие до кмета Румен Томов директорът на екоинспекцията Ангел Георгиев изисква до средата на следващата седмица кметската администрация да му даде ясен и еднозначен отговор , за да се произнесат нужно ли е да се прави екологична оценка за подробен устройствен план-план за застрояване на терена в района на кортовете. Писмото е реакция на опита на председателя на ОбС А. Тодоров да стопира процедурата по оценка на въздействието на околната среда, започната от РИОСВ – Благоевград по мегапроекта на фирма „Универсал Строй Консулт“ за застрояване на 18,8 дка в парк Бачиново. В началото на септември председателят на ОбС уведоми инспекцията за решението на местния парламент от 29 май т.г. за налагане на мораториум върху застрояването на зелени площи, заради което екоинспекцията трябва да спре започнатата процедура. Със същото решение общинските съветници задължиха кмета Р. Томов в 2-месечен срок да им представи списък на всички спорни терени, които се ползват като зелени площи и паркове, за да решат глобално как да реагират при други подобни случаи, но такъв до момента не е депозиран, информираха от канцеларията на местния парламент. 

„Универсал Строй Консулт“ ООД обжалва частта от решението на ОбС, което засяга инвестиционните им намерения, пред Административен съд, но получи отказ. Плановете на дружеството са да вдигне на терена до река Благоевградска Бистрица 11 сгради, част от които жилищни, 2 басейна, 4 тенис корта и др. Процедурите за реализирането им текат поетапно в Общинска администрация, а на последната си пресконференция на 21 септември кметът Р. Томов отбеляза, че не разбира защо е негативната реакция на мнозина срещу застрояването на кортовете, където ще се вложат 12 млн. лв., мястото щяло да стане изключително красиво и ще се разкрият десетки работни места. С паралел на презастроените градинки срещу ІІІ ОУ и срещу гарата градоначалникът определи като популистки мораториума на съветниците за запазване на зелените площи.

Срещу застрояването на кортовете обаче са повечето от общинските съветници, както и болшинството благоевградчани, които са категорични, че паркът трябва да остане зелен оазис в презастроения град.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. само питам?

    Ачо Георгиев не е ли вече в пенсионна възраст? Айде на заслужена (може би) почивка!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *