РИОСВ удари с 2000 лв. глоба заради мотопистата на Зелен дол, освен екооценка тя нямала и лиценз

РИОСВ – Благоевград глоби 2000 лв. община Благоевград заради новата мотописта в с. Зелен дол. Наказателното постановление №03-07/29.03.2018 г. се издава за това, че общината не е изпълнила задължителните предписания на РИОСВ – Благоевград от 03.10.2017 г. незабавно да преустанови всякакви строителни, изкопни и насипни дейности, свързани с изграждането на мотописта в Зелен дол, докато не се проведе административна процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда. Въпросната глава касае екологичната оценка и оценката на въздействие върху околната среда, които са задължителни за всеки нов строителен обект, и до вчера още нямаше произнасяне по нея от страна на екоинспекцията.

„Община Благоевград е подала уведомление за проект за общ устройствен план по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.

Със становище от РИОСВ – Благоевград, община Благоевград е уведомена, че проектът подлежи на процедура по преценка за необходимостта от екологична оценка, върху което общината работи в момента”, гласи официалният отговор на Общинската администрация по въпроса за незаконната писта, за която миналата година общината отпусна 45 000 лв.

Според кмета на с. Зелен дол Ангел Младенов и представителите на мотоклуб „Еър макс рейсинг” с председател Красимир Божурски, които са инициатори за направата на пистата, в момента общинските специалисти били много заети със сметището, оставили малко на заден план зелендолската писта и и затова допуснали наказателно постановление.

„Освен това проверяващите от инспекцията се заблудиха – те намериха двайсетина гуми, с които смятахме да ограничим пистата, и решиха, че работим, а всъщност по пистата никой не работи”, обяви Ники от мотоклуба.

Проверка на „Струма” показа, че в момента на мотопистата действително няма строителни машини, просто защото тя цялата вече е трасирана. Факт е, че още на 29 октомври миналата година, тоест 26 дни след забраната на РИОСВ да се работи по нея, мотопистата не само бе завършена, но и пробвана от 60 мотоциклетисти от България и балканските страни в своеобразен международен мотокрос. Оказа се, че освен липсата на ОВОС на обекта до момента мотопистата не е и лицензирана от  Българската федерация по мотоциклетен спорт.

Според кмета Младенов мотокросът миналата есен, който завърши с двама мотоциклетисти в болница, не бил състезание, а по-скоро „селски събор с демонстрация на майсторско каране на мотоклети”.

„Това е скъп спорт и аз не съм му особен привърженик, но в селото има 2-3 момчета, които са му любители, и заедно с тях и Краси Божурски решихме да възстановим старата слава на селото с нова мотописта”, обясни Младенов. Мечтата му е в Зелен дол да бъдат организирани кръг от републиканско, а после и от европейско първенство по мотоциклетен спорт, при което селото щяло да се напълни с чужденци и бизнесът да процъфти. Освен узаконяване на пистата за това обаче ще е необходимо и лицензирането й, което със сигурност ще отложи кметската мечта за неопределено време в бъдещето.

Според зелендолци екоинспекторите се подлъгали по тези гуми, че строителството на мотопистата продължава, и затова глобили общината.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *