Родителите на цигуларя Васко Василев сред публиката в Ковачевица на първия фестивал “Неотъпкана пътека”, кметицата на Гърмен М. Капитанова се “размина” с предшественика си А. Башев

Изненадващо много публика се стече в гърменското село Ковачевица през уикенда за първото издание на фестивал за камерна музика, наречен от инициаторката и „двигател“ на събитието – пианистката Лора Чекоратова, „Неотъпкана пътека“. Самата тя призна, че като се захванала с организацията, очаквала около 100-ина души и заедно със съмишлениците й останали възхитени от препълнения салон на читалище „Светлина“ в селото архитектурен резерват.

„Поканих приятели, класически музиканти, с които сме от много години заедно и в Ню Йорк, и в България, и от други места в Щатите и Европа, и просто се влюбихме в това село. Отдавна ми се въртеше в главата да направя такъв фестивал в България и един приятел, който е бил в Ковачевица, ми каза: „Трябва да отидеш там, има прекрасни къщи, чудесно място е за посещение и има страхотно читалище, виж дали е ремонтирано“, разказа историята отпреди 2 години Лора Чекоратова.

Вече била ходила в изоставения театър „Гъбите“ при Белоградчик, който се намира в красив парк за разходки, а над него се виждат Белоградчишките скали. Сградата обаче е изоставена и с приятелите й в Ню Йорк преценили, че много пари ще отидат за ремонта, затова отишла и в Ковачевица. Тогава за първи път застанала пред стълбището на читалище „Светлина“ и постнала снимката във Фейсбук.

„На снимката пишеше „Това е мястото!“ и аз веднага познах Ковачевица“, с вълнение допълва разказа й известната оперна певица от Гоце Делчев Мариана Карпатова. Питах: „Мястото за какво?“, тя отвърна, че иска да прави фестивал, а аз й казах: „Лора, ти знаеш ли, че това е точно до града?!“. И я изпратила при майка си Елена Карпатова, която страшно много помогнала с организацията на място.

И двете талантливи музикантки са приятелки от 1993 година, от години живеят в Щатите – Лора е в Ню Йорк, а Мариана в Ню Джърси, и режисирали фестивала от дистанция.

„Цялото село се активира, като разбраха какво ще правим, сутрин ни носят топли мекици и сок и ни обгрижват с много топлина. От Гърмен донесоха столове за читалището, от съседното Дряново – пейките, чергите, с които те са постлани, са от Дряново и от циганите в Марчево и който иска, може да си купи на финала“, широко се усмихва Лора Чекоратова .

На фестивала бяха писателят Георги Господинов, който е сред съмишлениците, организатори в почетния борд на фестивала, родителите на известния български цигулар Васко Василев пианистката Краси и цигуларят Петьо Василев, съветникът на министъра на МРРБ инж. Николай Станков, ректорът на Висшето строително училище „Л. Каравелов“ проф. Борислав Борисов, семейството оперни певци Роза Гръчка от Благоевград и Михаил Миланов, които живеят в Германия, биофийтбект терапевтът и автор Ася Ковачева, която живее в Лондон, художниците състуденти Явора Петрова и доц. Атанас Дафинов и много други. Любопитна подробност е, че кметицата на Гърмен Минка Капитанова и предшественикът й – ексдепутатът Ахмед Башев, си разделиха присъствието на фестивала, като тя приветства участниците и публиката на откриването, а той със съпругата си бяха в салона втората вечер, определена от самите организатори като „пирона“ на музикалното събитие, с изпълненията на „Соната за две цигулки в до мажор, оп. 56“ на Прокофиев, „Две песни за алт, виола и пиано, оп. 91” на Брамс и „Квартет за края на времето“ на Оливие Месиен, който в България почти не е свирен.

Програмата включваше още композиции на Моцарт, Добри Христов, Димитър Петков, Георги Златев-Черкин, Пол Шонфийлд, Берплинг, Гершуин, Томас Уолър, Ричардд Роджърс, Бърнстейн, Бела Барток и Дворжак.

„Мисля, че колегите, които дойдоха от Щатите, не знаеха колко е специално това място, а сега го обожават. Когато всички влязохме в читалището и започнахме да свирим тази музика, изведнъж бяхме като на седмото небе, омагьосани“, признава тя.

Изпълнителите всъщност работят като солисти и музиканти в престижни оркестри, консерватории, университети и камерни формации в САЩ и Европа и специално заради фестивала са пристигнали в България. Те са цигуларите Георги Вълчев и Николай Таков, кларинетистът Вангел Тангъров и съпругата му пианист Екатерина Тангърова, виолистът Веселин Тодоров, Христо Танев на виолончело и оперната певица мецосопран от Гоце Делчев Мариана Карпатова.

„За първи път усетих магията на това място, когато бях в 8-9 клас, през 80-те години. Тогава дойдохме с мои съученици да видим Ковачевица, защото бе известна с това, че тук се снимаха филми“, разказа Мариана Карпатова. „Няма да забравя, бяхме на чардака на някаква къща, а наоколо беше оглушителна тишина. Това е споменът, който е останал – чуваше се само жужене на буболечки, някъде далеко петел изкукурига, омагьосващо! Това е Ковачевица от моето детство и Лора, като каза да направим това събитие, си спомних за магията, която тогава изпитах. И сега е неописуемо – всяка сутрин ставам при изгрев слънце и се качвам до параклиса, неземно е усещането!“, разказа известната оперна певица.

Една от най-милите срещи в Ковачевица на организаторката Лора Чекоратова бе с родителите на известния наш цигулар Васко Василев – пианистката Краси и цигуларя Петьо Василев, с които са семейни приятели.

„С родителите й сме приятели и непрекъснато си ходехме на гости. С баща й бяхме заедно в Школата за запасни офицери във Враца, имахме група и останахме приятели“, разказа Петьо Василев.

„Баща ми беше много талантлив музикант, въпреки че по професия е инженер, той пееше и свиреше страхотно, беше се занимавал професионално с музика. Имахме пиано, на баба някой от Швейцария го беше дарил, и баща ми свиреше всички песни на „Бийтълс“, включва се в разговора и Лора.

„Баща й ни учеше на английски, а децата (Васко и Лора, която е по-малка с 4 г.) играеха. Лора беше на 4 годинки, когато му казах: „Дай да я пробваме“, защото пееше много. На другия ден говорих с директора на музикалното училище, с когото се познавах, завели я бяха на прослушване, започна в една школа и после я приеха в музикалното. Лора прави страхотна музика, златно момиче е за България!“, не пести комплиментите Петьо Василев.

Тя и Васко Василев не са свирили никога заедно, не са се виждали от много години, защото тя работи в Щатите, а той – в Европа. На подхвърляне да се съберат за първи път на сцената в Ковачевица Лора отвръща: „Дай Боже, но Васко е толкова известен тук, че няма да можем да съберем публиката за габаритите му. На него му трябва стадион!“.

„Това е изключително събитие! Дано не ти прекършат ентусиазма!“, пожелават й родителите на известния ни цигулар, а Петьо Василев е готов с преложение: „Има едно музикално събитие, което се прави в Германия, същото се повтаря след месец в Япония. Пожелавам ти този фестивал да го правиш тук, а на нашето море да го повтаряш. Ела до нашето село Кара дере, ще се получат интересни неща, дори може да се направи на дюните“, готов е с оферта той.

„Планът е в този формат фестивалът „Неотъпкани пътеки“ да се провежда в първия уикенд на август в Ковачевица тази и още 2 години. Ако продължава да има интерес, ще го увеличим на два уикенда, за да могат повече хора да дойдат – както виждате, едва се събраха всички в читалището“, обяснява Лора Чекоратова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *