Родители в капан на задръствания всяка сутрин на еднопосочна улица в Кюстендил с 3 училища и близо 900 деца

Родители на ученици в Кюстендил се оплакват от задръстванията рано сутрин по еднопосочна улица в града, на която са разположени три учебни заведения. Там е разположено едно от най-големите училища в Кюстендил – ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, в което се обучават 630 ученици, в същата сграда се намира НУ “Свети Климент Охридски”, в което има около 300 ученици.

На същата улица се намира и Детска градина “Първи юни”, база „Зорница”, в която се обучават около 130 деца. На една улица се намират три учебни заведения, в които се обучават близо 900 деца.

„Всяка сутрин тези 900 деца трябва да са на линия по едно и също време. Улицата е еднопосочна, понеже колите спират на средата, за да слязат учениците, и се получава задръстване. Когато вали сняг, става още по-лошо. Снегоринът е минал и образува 30-40 см стена от сняг, която учениците трябва да преминат. Задръстването започва от съседните преки, а най-много вредни емисии автомобилите отделят при потегляне и работа на място, които минават през белите дробове на децата. Част от тях поне до обяд стоят в училището с мокри крака, защото и тротоарът на улицата не е почистен,  а това е ангажимент на собствениците на къщи”, възмущава се Ивайло Димитров, който е родител на четвъртокласничка в началното училище.

„Улица “Осоговска”, която води от ПМГ “Проф. Емануил Иванов” до ул. “Цар Освободител”, на практика няма тротоар. От едната страна е базата на бившето военно поделение, а от другата са къщи. Тротоарът на поделението е опасен заради самата сграда и не се почиства, а тротоарът откъм къщите, освен че не се почиства, е задръстен с кофи за смет и автомобили. Така децата, които идват на училище, са принудени да вървят по улицата. Същата оная улица, по която колите от задръстването при училището минават, за да стигнат до главната улица в града. Сутринта станах свидетел на следната гледка: собственик на закусвалня рине сняг от тротоара, като го хвърля на улицата, а след малко минава снегорин, който връща снега от улицата пак на тротоара”, допълва кюстендилецът.

Автомобили заемат дори местата на училищните автобуси. От общината заявиха, че имат сигнал за проблема и ще направят пълен анализ на ситуацията заедно с транспортната комисия с председател Георги Джоглев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *