Топ теми

Родители на ученици във ІІ ОУ „Д. Благоев“ заплашват с протест: 5 писма на директорката до екипа на кмета за падащи керемиди и течове в сградата на училището са глас в пустиня…

Родителите на ученици в благоевградското ІІ ОУ „Д. Благоев“ са готови да излязат на протест, ако спешно не бъдат решени проблемите, които са поставени пред общината в 5 поредни писма и докладни записки от директорката Милена Ковачева. В сигнал до кмета инж. Р. Томов и до председателя на ОбС Андон Тодоров членовете на обществения съвет към ІІ ОУ с председател Гергана Стойнева декларират изумлението си, че Общинска администрация от 1 юли досега не е реагирала дори формално административно на алармите, че падат керемиди от покрива в училищния двор, където всички класове провеждат занятията си по физкултура и спорт, че няма зала за кетъринг, заради което хлапетата пресичат опасно кръстовище на всяко голямо междучасие, и че училището не е включено в Програмата за изграждане, надстрояване и реконструкция на детски и учебни заведения на МОН 2020-2022, за да премине на едносменен режим на обучение.

Първото си писмо за лошото състояние на сградата, която е общинска собственост, директорката М. Ковачева изпратила до кмета Р. Томов и заместника му инж. Е. Терзиев на 1 юли т.г. В него описала, че на няколко пъти от покрива падат керемиди и съществува реална опасност за здравето и живота на 545 деца, както и на учителите, тъй като училището не разполага с физкултурен салон, където да се провеждат занятията по физкултура. Оглед на строителна фирма установил множество счупени керемиди, потрошени капаци и пробита дъсчена обвивка.

Въпреки че не получила отговор на първия си сигнал, директорката изпратила втори доклад 2 месеца по-късно, в който освен липсата на реакция по първия отбелязала, че училището не разполага със зала за кетъринг, където децата спокойно да обядват, че подлезът и бетонният двор се нуждаят от ремонт преди старта на новата учебна година. И на това писмо отговор няма.

Седмици преди 15 септември родителите започнали да недоволстват и да губят търпение заради неотстранените проблеми в училището. В средата на август при проливен дъжд покривът протича и по тавана и стените на 302 стая тръгват ручейчета. Бюрото, част от чиновете и техниката са съсипани. От навеса над аварийния изход е наводнен и първият етаж на школото.

Директорката Ковачева на 17 август описва прецизно всички поражения в нов сигнал до общината, която е собственик на имота, но въпреки предупреждението й, че с бездействието си чиновниците възпрепятстват началото на учебната година, никой от общината не дава отговор и този път.

Докато вика неволята, ръководството на ІІ ОУ поправя със средства от бюджета си навеса на аварийния вход, но при нов порой на 26 септември училището пак е наводнено.

Как ще учат децата им през есенно-зимния период, когато се очаква да има повече дъждове и снегове, родителите не знаят. Директорката Милена Ковачева не чака със скръстени ръце чиновниците в общината да се задействат и отново „на собствени мускули“ изгражда и оборудва зала за кетъринг на най-малките ученици в начален етап. На 3 септември се иска общината да даде разрешение за ползването на залата за хранене, която е в дъното на коридора на първия етаж. Странно е, но въпреки че обектът не подлежи на въвеждане в експлоатация по ЗУТ, а заявлението за издаване на нужния документ директорката е внесла в кметството навреме, и досега отговор няма, залата стои заключена, а 300 деца продължават да се хранят извън училищната зала.

Членовете на обществения съвет останали неудовлетворени и от липсата на ясен отговор от страна на Общинска администрация за причините ІІ ОУ да не бъде включено от общината в Програмата за изграждане, пристрояване и надграждане на детски и учебни заведения 2020-2022 на МОН и продължават да чакат отговор за визията на кметския екип как в тяхното училище ще се премине на едносменен режим на обучение.

В сигнала си до председателя на ОбС Андон Тодоров родителите настояват той да информира общинските съветници на Благоевград за сериозната ситуация във ІІ ОУ, създадена в резултат на твърде дългото неглижиране на проблемите, свързани със сградния фонд на едно от най-старите и уважавани в града училища. Те настояват в срок от 1 седмица да получат отговор.

Председателят на местния парламент спешно още в петък е изискал от администрацията информация по описаните казуси.

От обществения съвет към ІІ ОУ предпочетоха преди да коментират по-подробно, да изчакат отговора от общината, с мотив, че не търсят сензация, а решение.

ОТГОВОРЪТ НА ОБЩИНАТА

Сградата не позволява пристрояване и надстрояване, работим по отстраняване на течовете

Общинска администрация работи по проблема за отстраняване на течовете от покрива и се старае да го направи в най-кратки срокове, коментираха от пресцентъра на кметството относно единия от поставените от родителите проблеми. 

Причината да не се включи ІІ ОУ в списъка на училищата за национално финансиране на разширение за преминаване на едносменен режим е становище, издадено от главния архитект В. Тинчев още преди той да излезе в продължителен болничен заради Ковид-19. В него е отбелязано, че градоустройствените показатели не позволяват пристрояване, нито надстрояване на сградата на ІІ О. Същият е мотивът там да не може да се изгради и физкултурен салон.

Разрешителният режим за ползване на кетъринг зала не е от компетенциите на общината, а на Областната дирекция по безопасност на храните. Общинска администрация е изготвила удостоверение, че сградата е търпим строеж и не е необходимо въвеждане в експлоатация. То ще послужи на ръководството на ІІ ОУ пред инспекцията, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *