Родители от Благоевград със смущаващо разкритие за условията във филиан на детска градина в жк „Ален мак”

„Знаете ли, че 20 деца спят в стая от 12 квадрата, играят си на килим, сложен директно върху скъсан балатум, и няма достъп до детската площадка пред блока, тъй като тя е пълна с майки и деца от квартала?”. С тези думи се обърна към кметския екип на община Благоевград майка на две деца от квартал „Ален мак”. Това стана на среща на кмета на Благоевград инж. Румен Томов и екипа му – зам. кметовете по културата и хуманитарните дейности д-р – инж. Василиса Павлова, и по строителството – инж. Евгени Терзиев, с жители на квартал „Ален мак”, състояла се във физкултурния салон на 9-о ОУ. 

В продължение на час родители и пенсионери излагаха своите искания, а заради големия интерес, заформилите се бурни дебати и останалите много незасегнати въпроси кметът обеща след месец пак да дойде на подобна среща. Една от основните теми, вълнуващи хората, бе свързана с липсата на детска градина и ясла в квартала. Така още първата изказала се жена направи смущаващи разкрития, като обяви, че децата от първа до 4-а група буквално са наблъскани в апартамент в блок №4, който се води филиал на ДГ №6 „Щастливо детство”.

Оказа се, че от ръководството на общината не знаят за въпросния филиал и при какви условия се възпитават и социализират подрастващите. „Това не може да е истина, как 12 квадрата?”, попита шокиран на два пъти кметът. Думите на майката вкупом потвърдиха и други родители, които изтъкнаха, че този филиал съществува от 30 години. Те нееднократно са сезирали предишната управа на общината за апартамента, водещ се детска градина, на всичкото отгоре и с яслена група, но никой по думите им не е взел мерки.

„Още утре ще отида да проверя на място. В района има общинска земя. Ще направим нова детска градина и ясла”, категоричен бе Румен Томов и думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

В разговора се включи и директорът на 9-о ОУ Василка Величкова. Тя изтъкна, че в ръководеното от нея училище има достатъчно място за детска градина, така както е и на Запад – към всяко учебно заведение да има и ДГ, където се осъществява предучилищната и училищната подготовка. „Така че, г-н кмете, заповядайте при нас”, обърна се В. Величкова към градоначалника и подчерта, че 9-о ОУ разполага с подготвителен център, на който е направен ремонт и предстои още един. Кметът прие поканата и заключи, че въпросът е решен. Така присъстващите посрещнаха с овации обещанието, че в 9-о ОУ ще има и детска градина, още повече че това беше и тяхното искане.

Именно бъдещето на кварталното училище бе другият наболял въпрос, предизвикал множество коментари и изказвания. Майки, чиито синове и дъщери учат в 9-о ОУ, питаха кмета дали изобщо има представа какви са проблемите на образователната институция, как години наред В. Величкова и целият колектив се борят за съществуването на училището.

Не бе подмината и особено чувствителната тема за т.нар. райониране или определяне прилежащите територии на училищата за прием в 1 клас, а родители искаха да знаят защо на 9-о ОУ са дадени като район само кварталът и съседното село Изгрев, как се е допуснало училището да остане по думите им със 60 ученици. Кой проверява според тях фалшивите адресни регистрации, с които кандидат-първолаците се записват по други училища, колко адреса са проверени, и не на последно място – какво ще се случи, къде ще учат децата им, ако 9-о ОУ бъде закрито.

„Това, което трябва да направите вие, хората от квартала, е да бъдете патриоти и да учите децата си да бъдат добри хора. Вие сте тези, които водите децата си в други училища и си правите нови адресни регистрации. Не е виновен нито кметът, нито ние. Родителите са тези, които започват с една лъжа. Как е възможно да записвате децата в 11-о ОУ, което е през три булеварда? Не е ли най-важна за вас безопасността и здравето на децата ви? Това е недопустимо, не мога да си го обясня, при положение че нашето училище е много по-добре като материална база, учителски състав… Заповядайте, елате и се уверете, но Вие даже не искате да дойдете и да видите, да се запознаете с учителите. 9-о ОУ е сърцето на този квартал и ако училището бъде затворено, ще се изтръгне сърцето на жк „Ален мак”. Целия този двор, цялата голяма сграда ги поддържаме ние. Децата идват тук и играят. Всичко това ще се съсипе за месец, тревата ще стане по-висока от Вас, и дограмата ще свалят. Тази сграда ще пустее и всички вие, които сега записвате децата си по други училища, един ден, минавайки оттук, ще казвате: „Аз учих тук, в 9-о ОУ, но бях достатъчно глупав и съм един от тези, които затвориха училището”, каза със сълзи в очите В. Величкова, която ръководи училището повече от 20 години.

Кметът също определи изказването на В. Величкова като много емоционално. Той увери, че една от причините за посещението му е точно това – да успокои хората, че училището няма да бъде затваряно. „Искам да опровергания подобни слухове и коментари“, категоричен бе Р. Томов и акцентира, че за да се тръгне отнякъде, сградата на 9-о ОУ ще бъде ремонтирана и реновирана.

Зам. кметът В. Павлова определи 9-о ОУ като прекрасно училище, с прекрасен колектив и директор. „Да, за училището се говори, че е сегрегирано, и това, което ние ще се опитаме да направим, е да сложим край на тази порочна практика. 9-о ОУ няма да бъде закривано, ще направим всичко, каквото зависи от екипа на г-н Томов, включително и дофинансиране, но училището няма да бъде закрито. В жк „Ален мак” е необходимо да има основно училище и вие като родители да нямате притеснения с извозване, придвижване, пресичане на булеварди, тъй като другите две училища не са все пак толкова наблизо, за да бъдете спокойни за безопасността на децата си”, заяви В. Павлова.

По отношение на районирането зам. кметът анализира, че са направили всичко възможно да вкарат в Общинския съвет по думите й една много изчистена система за прием в 1 клас, така че децата да имат предимството да учат в най-близкото училище, без да се нарушава правото на избор на родителя.

„Тази система обаче не мина на Общински съвет тази година. Затова на следващ етап ще се опитаме пак да я вкараме, тъй като нямаме право да правим самостоятелно този прием, включително и райониране”, обяви В. Павлова. Тя посочи ,че действително адресните регистрации са една порочна практика, която съществува през годините и все още се прави. В същото време обаче общината няма правомощията да прави проверка на документацията на приема на директорите в различните етапи на класирането. „Все пак ще се опитаме да направим така, че наистина децата от жк „Ален мак“ да учат в 9-о ОУ, да не пресичат булеварди, за да отидат в 8-о СУ или 11-о ОУ”, увери присъстващите зам. кметът и допълни, че каквото зависи от тях, ще се опитат да помогнат на 9-о ОУ и на колектива, а присъстващите аплодираха думите й.   

Хората повдигнаха и редица други проблеми – като запушени шахти, стичащата се дъждовна вода по улиците, нередовния градски транспорт, особено по линия номер 1, който заради пандемията минавал на час, но всъщност разписанието не се спазвало.

„Вие разхождали ли сте се по улиците на квартала, да видите в какви дупки е“, питаха жителите, а кметът призна, че всяка неделя, тъй като тогава има свободно време, се разхожда по улиците и кварталите.

По отношение на инфраструктурата стана ясно, че от общината имат намерение да реконструират и асфалтират ул. „Промишлена“, вървяща покрай ЗМК, в посока централната градска част. Един от присъстващите мъже пък обясни, че на кръстовището, свързващо двата квартала „Еленово” и „Ален мак”, ставали много инциденти, но по-думите му много от ПТП-тата не се отразявали в КАТ, и попита дали на мястото не може да бъде изградени кръгово.

И кметът, и зам. кметът по строителството казаха, че са наясно с опасното кръстовище, но тъй като мястото не е подходящо за кръгово, движението може да бъде урегулирани със светофари.

След близо час Р. Томов се извини и каза, че трябва да тръгва, тъй като има ангажименти. Хората обаче искаха да задават още въпроси, да поставят проблеми, затова кметът обеща другия месец пак да се организира такава среща.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Директорът на 9-о ОУ В. Величкова се обърна с емоционални думи към присъстващите /сн. 7/.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. ОчевАдно

    Кмете, дай им го да си го направят частно училище! Нали са “най-добрите”! Да видиш колко родители ще си дадат децата там! От щест паралелки на випуск, когато бях ученик там, се стигна и една да не могат да съберат. Кадърните!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *