Родители, притеснени: Изборите за Европарламента съвпадат с баловете в Благоевград, ще има ли промяна в датите за абитуриентските?

„Изборите за Европейски парламент, които ще се проведат между 23 и 26 май 2019 година, съвпадат с баловете на абитуриентите, ще има ли промяна в датите?”, питат родители на дванадесетокласници, притеснени кога децата им ще празнуват завършването на средното си образование.

В действителност Съветът на ЕС реши изборите за евродепутати да са именно в периода 23-26 май, а не както досега – в дните между четвъртък и неделя в първата пълна седмица от месец юни. Така те ще съвпаднат с абитуриентските празненства.

По традиция четиридневната бална фиеста в Благоевград откриват на 23 май абитуриентите на ПГИ и БПГ и последни, на 26 май, дефилират зрелостниците на Математическата гимназия.

Тази година на 23 май бе вторият държавен зрелостен изпит /ЗИ/ по предмет по избор и заради това Професионалната гимназия по икономика и Благоевградската професионална гимназия смениха датата на баловете си, съответно на 24 и 26 май. През  2019 г. втората матура също е определена за 23 май, или ако няма промяна в датите на абитуриентските, балната фиеста пак ще е тридневна.

В същото време се очаква европейските избори да се проведат на 26 май /неделя/ и именно това притеснява родителите на дванадесетокласниците и ресторантьорите.

„Започнахме със записванията за баловете догодина още в началото на месец юни. Имаме много резервации за 24 и 25 май, а за 26 май вече нямаме места, всичко е пълно“, сподели управителка на голямо централно  заведение с над 300 места на открито в центъра на Благоевград. Като тенденция през последните години тя открои по-малките компании приятели и роднини, изпращащи дванадесетокласниците.

„Преди абитуриентските масово бяха от по 100 и нагоре гости. Сега се ограничават до 50-60 роднини и приятели. Хората се съобразяват в по-голяма степен и канят само най-близките“, сподели управителката на механата. Тя допълни, че цената на кувертите варира в зависимост от включеното в тях, но масово се предпочитали по-евтините, излизащи в порядъка на 25-30 лв. на човек. „Дано само не променят датите за баловете, че ще стане пълна каша”, не скри притеснението си ресторантьорката.

Потърсени за коментар, от пресцентъра на община Благоевград обясниха, че към момента не могат да кажат кога ще са абитуриентските. „Все още е прекалено рано. Нека първо стане ясна датата на самите избори и след това ще имаме яснота, най-рано през месец януари ще сме категорични за датите на баловете”, коментираха от общината.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *