HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

РОДИТЕЛИ РАЗОЧАРОВАНИ ОТ УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В III ОУ – БЛАГОЕВГРАД! Децата са накачулени едно върху друго, нищо не пишат и не четат, даваме по 370 лв. за частни занимални

“Разочаровани сме от организацията на учебния процес в III ОУ “Димитър Талев”, от 5 паралелки се сформира само една група за целодневно обучение. В занималнята настава истински хаос – над 30 деца са накачулени едно върху друго, нищо не пишат и не четат”, сигнализираха в редакцията на “Струма” родители на ученици от благоевградското училище. Те разказаха, че от всичките 5 класа с първолаци е сформирана една група за ЦДО /целодневно обучение/, това се отнася и за 5 паралелки с ученици във втори клас, за 120-те деца в 3 клас, както и също толкова четвъртокласници.
“Детето ми сега е в 4 клас и в началото на годината попитаха дали ще ходи на занималня. Аз отговорих положително, тъй като миналата година в 3 клас имаше две групи и бяхме доволни. Сега обаче всички четвъртокласници са събрани в една занималня и нищо не учат. Дъщеря ми на няколко пъти се оплака, че е много шумно и не може да си напише домашните там. Аз лично отидох и видях с очите си какво представлява занималнята. Около госпожата имаше три деца, които очевидно искаха да научат нещо, а останалите над 30 викаха и дивееха в стаята. Въпросът е повдигнат и пред директора М. Спасов, а неговият отговор е: “Това е училище, а не забавачка”, сподели майка, отписала детето си от занималнята.
Друг родител на дете в 3 клас също коментира, че го спрели от занималня, след като няколко дни си идвало без домашни и следващите дни искало да се прибере още в 14 вместо в 17 часа. “То какъв е смисълът от занималнята, като нищо не правят там. Прибира се детето, без нищо да е погледнало и да е подготвено за следващия ден, и аз след работа тепърва трябва да сядам и да уча с него”, не скри възмущението си жената.
Така, недоволни от организацията, майки и бащи масово записват децата си в частни занимални. Бусчета ги вземат направо от училище, водят ги на обяд и учениците могат да стоят в занималнята до 19 часа.
“Излиза 360-370 лв. на месец, не е евтино, но какво да направя?! По добре да отделяме тези пари и детето да си научи уроците, отколкото да се шляят по пътищата или пък да си губят времето в занималнята на училището”, категоричен е баща на първокласник, а майка на ученик във втори клас призна, че не може да заделя по 370 лв. за частна занималня, затова детето й си учи само следобед вкъщи.
Този проблем в най-голямото основно училище в Пиринско е открай време и миналата учебна година родители също повдигнаха въпроса, като отправиха критики към ръководството на училището. Тогава директорът Михаил Спасов обясни, че решава задачите спрямо капацитета на базата, и очерта като основен приоритет опазването живота и здравето на децата.
“Бих искал да подчертая, че училището не е за отглеждане на деца, а за учене. При двусменен режим с 800 ученици организацията е спрямо възможностите ни. Да ни направят още една сграда, тогава ще обезпечим учебния процес”, заяви школският шеф.
Той допълни, че в началото на учебната година родителите искали децата им да ходят на занималня, после се отказвали, затова не можел да назначава по 5-има нови учители – 5 групи ЦДО за випуск, и после да прекратява договорите им, защото децата се отказвали.
На въпрос защо училището години наред реализира прием от 5 паралелки с първокласници, при положение че базата все пак има определен капацитет и очевадно броят на паралелките надвишава този на класните стаи, директорът заяви: “А на какво основание да не правим по 5 паралелки? Ето, да кажем, сформираме 2 или 3, тогава родители, живеещи в района на училището, ще ни искат обяснение защо не сме приели и техните деца, и директно ще ме дадат на прокурор с обвинение, че отказваме правото на образование на децата им”, категоричен бе М. Спасов.
Потърсен за коментар, началникът на РУО Ивайло Златанов разясни, че в случая III ОУ не е в нарушение, тъй като все пак осигурява целодневната организация на учебния ден, а в закона не е регламентирано какъв трябва да е броят на групите за ЦДО. “Събирането на всички паралелки в една група обаче не е целесъобразно от гледна точка на това, че учениците от един клас може да са по-назад или по-напред в изучаването на материала от връстниците си от други класове”, коментира началникът на РУО и за пореден път посъветва родителите преди да подадат документи и да запишат децата си, да се поинтересуват дали даденото училището осигурява закуска, обяд и целодневно обучение.
КРАСИМИР ТРИФОНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. Веселин

  Не критикувайте директора. Да разрешат да започне реконструкция на покрива училището и ще се осигурят още стаи. Учениците от това училище от години са на първите место на олимпиади, на матурте от така нареченото НВО -та. Какво завиждате…, какво само пишете глупости. В Кое училище в Благоевград могат да бъдат осигурени 5 стаи за занималня за 5 паралелки в 1 клас…!?!?! Къде го това училище. Забравяте, че в града ни вече учат и децата от околните села, директора няма право да връща родители, когато записват децата си за 1 клас. Срам, чудите се с какво да си запълвате страниците. Вместо да пишете глупости, се поинтересувайте за новата наредба от ХЕИ за организацията на учебната програма в училище и вижте каква безумица е!

  Отговор
 2. Нина

  Какъв басейн, какви пет лева??? Скоро не се бяхте ръчкали с Трето. Най-доброто училище, с най-високите резултати на НВО! Ако няма учебен процес, дали учениците щяха да влязат на първо класиране в ЕГ и ПМГ???!!!

  Отговор
 3. бай Хой

  Ами този голотиквеник да бе инвестирал пари в разширяване на учебната база, а не в неизползваем басейн! Малко акъл се иска, ама да идва навреме…

  Отговор
 4. Megi

  Да бе .вие все на занималня сте ходили.родителите ги мързи,чудят се къде да си го наденат,после учителите виновни.всичко идва от семейството.все чакате някой друг да ви оправи

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *