Рок банда заби пред вековна къща в с. Раждавица, привличат вниманието към запустелите села в Кюстендилско

Кюстендилска рок банда заби пред рушаща се къща от началото на миналия век в центъра на село Раждавица. Музикантите от рок група „Ръсти стрингс“ заснеха видеоклипове на две от последните си авторски обработки на автентични народни песни. Видеата на парчетата „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са направени пред къща, градена през 30-те години на 20-и век.

„Идеята да свирим тук е, защото искаме да заострим вниманието на обществото към обезлюдени села, липсата на поминък и обезверяването на хората”, споделя китаристът Светли.

В рок група „Ръсти стрингс“ заедно със Ася, Светли, Кирил и Марти е англичанинът Алън, който е запленен от природата в Кюстендилския край и от 7 години живее на село.

Мястото е в близост до Центъра за занаяти „Старата череша” на село Раждавица. Центърът е разположен зад стара 100-годишна фурна, възстановена наскоро. „През 30-те години в селото са живели 1300 човека, в момента са малко над 200 души. Разцветът на кюстендилските села в близост до жп линията през 30-те години, дължащ се на износа на плодове за Европа, е довел до построяването на много красиви къщи, много от които се рушат”, казва Борислав Крумов, управител на Центъра за занаяти.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *