Росен Желязков: Бъдещето на Благоевградска област, за което ГЕРБ ще работи, е преминаването към икономика на чистото производство с висока добавена стойност

Никой не може да създаде правда с неправда, затова ние сме за правдата и за реда. С №5 в бюлетината нека да продължим с реда, а не да създаваме хаос. В социално-икономически аспект ГЕРБ вдигна много летвата – и като брутен вътрешен продукт, и като рейтинг, и като отношения на нашите европейски партньори, и като развитие на страната.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Магистър е по право от Софийския университет “Свети Климент Охридски”. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район “Средец” на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление “Законност и контрол” на район “Лозенец”, Столична община (1998-1999 г.). От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.
В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.
От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.
От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция “Електронно управление”.
С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията. Решението влиза в сила на 15 януари 2018 г.
Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година. Народен представител в 45-ото Народно събрание.

 • В края на предизборната кампания сме. Обиколихте много населени места в региона. Какви са настроенията на хората?
 • Тази кампания, която се случи много скоро след предишната, всъщност не даде онова очакване за истинска предизборна кампания. Нямаме сблъсък на идеи и политики, нямаме директен политически сблъсък между основните опоненти. Това наподобява една окопна тактика, в която отделните политически партии и сили не се нападат директно, затова пък в тази роля влезе служебното правителство.
  Всъщност имаме политическа битка между служебния кабинет и предишния кабинет, което не е много типично за една предизборна кампания, където състезанието е между политически партии, които следва да излъчат на базата на политическото представителство необходимото мнозинство в следващия парламент. Затова вече говоренето е, че при един силно фрагментиран парламент ще се търсят решения в кабинет на малцинството и големият въпрос е дали ще има мнозинство от т.нар. антисистемни партии.
 • Какви проблеми поставят жителите на Благоевградска област?
 • При обиколката, която правим и се срещаме с избирателите, основните въпроси, които се поставят, това са въпроси, свързани с доходите, с бъдещето на региона. Аз имах възможността да посетя всяка община, и то няколко пъти, и съм се срещал и на предишната кампания със стотици хора. Ангажиментите, които ни задължават, самите хора ни ги подсказват – това са доходите, инвестициите, възможностите за по-голяма икономическа активност.
  Благоевградска област има добра инфраструктура – и пътна, и железопътна, и инженерна, но това като че ли не е достатъчно за привличане на първокласни инвеститори, за по-голяма икономическа активност, особено в районите, които са в югоизточната част на областта. Там е застъпен по-евтиният труд, шивашката индустрия. По-важна е посоката, в която трябва да се движим, и това не е приоритет на една политическа сила, това е връзката с университетите, необходимостта от образовани и висококвалифицирани кадри. При тези два фактора – инфраструктура и квалифицирани кадри, е въпрос на време да се привлекат фирми, които търсят човешки капитал за високотехнологични стоки и услуги.
  Всъщност инвеститорите, независимо дали местни, или чужди, търсят три неща – икономическа и политическа стабилност и предвидимост, нормална инфраструктура, и на трето място е човешкият фактор, кадри, които не мигрират от едно в друго производство. Бъдещето на региона и това, което усещаме и виждаме и за което ще работим в качеството на управляващи, участници в управлението или в опозиция, това е преминаването на икономиката в района от такава на евтината работна ръка към такава на чистото производство с висока добавена стойност.
 • Успяха ли посланията на ГЕРБ да стигнат до хората?
 • ГЕРБ е политически лидер в обществено-политическия живот през последните 12 години и независимо от катаклизмите, които имахме през 2012, 2013, 2014 година, е безспорна тенденцията за добро обществено-икономическо развитие на страната. През последните месеци се появиха обществените настроения срещу управлението на ГЕРБ под формата на уличните протести. Видяхме тези нагласи и в изборните резултати от предишните избори.
  Разбира се, има умора от управлението на една политическа сила, защото ГЕРБ е управлявала в различни коалиционни формати – и с реформатори, и с патриотични формации, но тази умора, особено у по-младите, ги мотивира да гласуват емоционално, а не на база на постигнатото.
  По-скоро това е като да гледаде един филм 12 пъти. И колкото и да е хубав, ще искате да видите и някакъв друг филм, защото колкото и да е хубав първият, ви омръзва, все едно и също.
  В публичния образ на ГЕРБ имаше и проблеми, които ние винаги сме признавали. Не сме от партиите, които замитат проблемите под килима. Имахме проблеми с министри, с висша администрация, със спорни назначения в административните структури, различни скандали и подозрителни действия. Но това не са нещата, които обрисуват едно управление в неговата цялост или да направят така, че пропагандата да създаде от формата съдържание.
  Ще припомня, че когато царят дойде на власт, той се обърна към Иван Костов и каза: “Вие, г-н премиер, високо вдигнахте летвата”, и това всъщност беше протегнатата ръка за приемственост. Това, което ни липсва в политическата култура, е да стъпим на изграденото и да продължим нагоре. Това е летвата, която е вдигната нагоре. В социално-икономически аспект ГЕРБ вдигна много летвата – и като брутен вътрешен продукт, и като рейтинг, и като отношения на нашите европейски партньори, и като развитие на страната.
  Всички казват, че не е достатъчно в момента развитието на България. Напротив, то е изпреварващо развитие и ако някой иска да спори, нека да вземе следните официални данни: През 2009 година брутният вътрешен продукт на глава от населението спрямо средноевропейския беше 44%. Към 2020 г. той е над 52%. Ние имаме 8% над средноевропейско развитие, т.е. се развиваме по-добре от средноевропейския. За съжаление ние сме тръгнали от много ниско ниво и винаги ще бъдем догонващи с тези темпове на изпреварване, каквото и да се случи. Когато говорим за модернизация и дигитализация, и другите страни го правят, затова ни се налага ние да го правим по-добре и по-добре.
  В посланията на ГЕРБ много ясно е казано, че предстои много силен акцент върху административната дейност по отношение на услугите, на дигитализацията. Има два фактора, които отдавна сме си поставили, и ще работим – това е електронната идентификация и дигитализация на регистрите. Без тези два фактора не може да имаме бурно развитие на електронните услуги, като за втория фактор предвидихме в нашия вариант на Механизма за възстановяване и устойчивост 200 млн. лв. Хубавото е, че поне в частта за дигитализация, транспортна инфраструктура никой не се опитва да прави ревизия на този план, но всяко забавяне е много неприятно. Ние сме една от трите държави в Европейския съюз, които все още не са представили своя проект на механизма.
 • Като продължение на казаното дотук, искам да попитам каква ще е съдбата на автомагистрала “Струма” – един стратегически обект за региона, а и не само. Застрашено ли е по-нататъшното й строителство?
 • По отношение на лота в Кресненското дефиле се знае, че имаме вътрешен спор, който изнесохме пред Европейската комисия. Финансирането на лота е около 700 млн. лв., което беше разделено на две. Половината с европейски ресурси, другата част с национално финансиране, но именно заради европейското финансиране бяха внесени прекалено сериозни изисквания по отношение на мерките за преодоляване въздействието върху околната среда. И, разбира се, спорът кое да е трасето – дали да е разделено, или всичко да се качи. Това забавя проекта, защото отново трябва да се прави оценка на тези алтернативи, освен ако бъдещият кабинет не реши трасето да бъде изцяло от национално финансиране. Трябва да успеем да преодолеем и вътрешните конфликти по отношение на екологичните стандарти, които всички искаме да спазим, но по различен начин ги разбираме като приложение и налагане. Нашият ангажимент беше до 2027 г. да бъде готов този участък на автомагистрала “Струма” и ако ние участваме и имаме думата, това ще бъде изпълнено.
 • Какво отличава ГЕРБ от другите партии” Защо хората да изберат нея на предстоящия вот?
 • Скоро един от лидерите каза, че т.нар. фалшиви новини са откровени лъжи. Това навява на мисълта, че пропагандата е все още много мощен инструмент, особено с лесния достъп до всички, които могат да формират мнение. ГЕРБ е системна партия, но думата системна се превърна в лоша дума, а всъщност няма по-хубаво нещо от това човек да е системен. Това означава всички елементи да функционират в баланс и хармония.
  ГЕРБ е балансирана партия, тя е партия на градежа и на еволюционното развитие. Ние не сме партия на революциите, при които трябва да се отрче всичко отминало и да се започне отначало. Не сме в ситуацията на 89 г., когато обществото имаше много ясно виждане за смяната на модела от социализъм към пазарна икономика и демокрация. Ние сме партия, която защитава парламентарната форма на управление, ясно сме ориентирани към силна пазарна икономика и сме насочени в център дясното, което показва, че обръщаме внимание на частната инициатива.
  Ние знаем, че макроикономическата стабилност е един от факторите, а другият фактор е свързан с образованието. Затова усилията ни са насочени към реинтегриране в образователната или в системата на заетостта на около 160 000 млади, неангажирани хора във възраст 16-25 г., които нито учат, нито работят.
  ГЕРБ е много ясно предвидима партия, която умее да признава грешките си и това я прави силна. Затова всички социолози казват, че в момента ГЕРБ е силно мобилизирана, с ясен електорат на възраст 40-50 г., средната класа, високообразовани хора, които всъщност ще съставляват гръбнака на модерното ръзвитие на България.
 • Какъв ще е Вашият призив към избирателите?
 • Хората видяха колко несъстоятелно е, когато цялата държавна машина се изправи не на база на доказателства, а само на база на твърдения, в опит да управлява обществото. Хората трябва да стъпят на направеното и да знаят, че оттук нататък пред България предстоят само добри неща.
  Никой не може да създаде правда с неправда, затова ние сме за правдата и за реда. С №5 в бюлетината нека да продължим с реда, а не да създаваме хаос.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *