Росен Тимчев сензационно: Европейски прокурор разследва парите, арогантно откраднати от ремонта на Младежкия дом в Дупница, в Общината изненадани, не знаят за такава проверка

Европейската прокуратура разследва проекта за ремонт на Младежкия дом в Дупница, който придоби скандална популярност. Това обяви вчера на пресконференция областният лидер на сдружението „Граждански блок“ Росен Тимчев.
 Припомняме, че на няколко пъти крайният срок за завършването на ремонтните дейности на обекта беше отлаган по най-различни причини. Последно  трябваше да приключи през декември 2023 година, но и този краен срок не бе спазен. На пресконференции Първан Дангов нееднократно заявяваше, че заместникът му Бойко Христов прави и невъзможното, за да бъде спасен проектът, започнат от предишните управляващи, и да се налага кметството да търпи големи финансови санкции.
„Имам сигурна, да не кажа 100% проверена информация, че тече разследване под надзора на европейски делегиран прокурор. Не на Районна и Окръжна прокуратура – Кюстендил, което лично мен много ме радва. Разследването е в ръцете на национални органи – на специални служби в ГД „Национална полиция“ и ГДБОП, където, за добро или лошо, няма нито дупничани, нито хора от област Кюстендил. Надявам се, че там ще има скорошно развитие и то ще бъде в определена посока. Разследването се води за това, че определена част от парите за ремонта на Младежкия дом бяха арогантно откраднати, мога спокойно да го заявя. Една архитектурна ценност за Дупница като тази сграда беше съсипана. За европейските пари ще се търси отговорност на друго ниво. И тя вече се търси. А за националните, както се казва – чакаме да видим. Предлагам, че определени хора ще бъдат разпитвани, определени документи ще бъдат изисквани и определени експертизи ще бъдат назначени и направени“, каза Росен Тимчев. 
 Репортер на „Струма“ се свърза с кмета Първан Дангов и заместника му в сектор „Строителство“ Бойко Христов, на когото е възложена задачата да спаси проекта за ремонта на Младежкия дом.


 „Не съм запознат, че има подобно европейско разследване. Ще проверя информацията и ще мога да я коментирам едва тогава. Ще има и извънредна докладна на предстоящата сесия на Общински съвет. Да видим какво ще се коментира и какво ще се случи и там…“, коментира Първан Дангов.
 Заместник-кметът Бойко Христов сподели, че също не знае за подобно разследване от страна на европейски делегиран прокурор.
„Нещата вървят към финализиране на проекта. Там работата беше много занемарена, но успяхме да се справим. Още чакаме доставки за оборудването. Другата седмица най-вероятно ще има подписване на някои актове и тогава ще може да излезем с по-подробна информация“, каза пред репортер на „Струма“ Бойко Христов.


 Тимчев добави още, че „Граждански блок“ официално оттегля подкрепата си към кмета на Дупница Първан Дангов.
„Имахме сбирка в последните дни, на която взехме това трудно решение. По време на кампанията работихме и подкрепихме г-н Първан Дангов с всички възможни сили и средства. Направихме това с вярата, че в града трябва да има промяна и да се случи нещо добро. Искам обаче да изразя нашите притеснения и ако може това да задейства една сигнална лампа към кмета и общинското управление. Това, което се случва, доста се разминава от нашите разбирания за промяна на стила на управление и изобщо за промяна в града. В никакъв случай няма да толерираме и търпим това. Ако някой си мисли, че „Граждански блок“ ще бъде безкритична притурка и ще аплодираме г-н Дангов и екипа му, много дълбоко се е заблудил. Обсъдихме въпроса и единодушно всички организации и индивидуални членове взехме решение, че на този етап оттегляме подкрепата си за Първан Дангов и екипа му. Причината са поредица решения, които считаме за необмислени. Има и такива, които предстои да бъдат взети, които също ще са еднолично и без липса на диалог. Знам от представители на собствената партия на г-н Дангов, че и там почти не е имало обсъждане на предстоящи решения, което не е нормално. Повече няма как да бъдем идентифицирани с подобен тип управление. Много държим на диалога, конструктивността и отвореността. Искрено се надявам, че г-н Дангов ще приеме това като сигнална лампа“, каза Росен Тимчев. 
 Той намекна, че в близките дни и други формации и партии, които са подкрепили градоначалника по време на предизборната кампания, също ще оттеглят своята подкрепа.
„Като областен лидер на „Граждански блок“ се обръщам към кмета на Дупница, но си позволявам да се обърна и към моя приятел Първан, защото ние в живота сме приятели, независимо от длъжностите си. Моля го да преосмисли своето поведение и своите решения, за да не изпаднем в ситуация, в която няма връщане назад. Най-лошото е да не изпаднем в ситуация, в която да се окаже, че всички сме искали промяна, а получаваме нов Методи Чимев. Аз виждам тревожни симптоми, които проличаха във втория мандат на Чимев и което всички видяхте до какво доведоха и по какъв начин той си замина от кметския пост. Аз не желая това да се случи с Първан Дангов и съм длъжен да алармирам. Надявам се, че това ще бъде чуто. Мостовете не са изгорени, надявам се, че ще можем да си сътрудничим в бъдеще и да си помагаме, но това изисква определено преосмисляне поведението на кметската институция“, допълни областният лидер на сдружението, оглавявано от бившия главен прокурор Иван Гешев. Тимчев така и не изнесе конкретен случай, заради който снемат подкрепата си от Дангов.
 Припомняме, че покрай името на Росен Тимчев се завъртяха серия скандали в периода, в който управляваше общинската болница в Дупница. Той застана начело на здравното заведение през март 2016 година и остана на поста по-малко от година. След освобождаването му бе установено, че липсва медицинска техника. Последва разследване на прокуратурата, както за изчезналото оборудване, така и покрай представената от него диплома за висше образование по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“.  
Тимчев обяви, че разполага и с постановление на прокурор Марияна Кожухарова, с което се отказва образуване на досъдебно производство срещу виновните за случилото се с ВиК – Дупница.
 „Прокуратурата е провела проверка по сигнал относно това дали има виновни лица за състоянието на ВиК – Дупница назад във времето. Тази проверка е постъпила с постановление за отказ, естествено от прокурор от Дупница. Това постановление се преразглежда на ниво Окръжна прокуратура по писмо на Апелативна прокуратура. Аз силно се надявам, че ще бъде дадено на нов прокурор. На практика проверката е протекла по следния начин: прокурорът вика последните трима управители на ВиК – Александър Перухов, Илия Илиев и Красимира Иванова. Питани са дали са били управители и дали са крали. Отговорът на тримата е бил „не“. И прокурорът пише, че е постановил, че няма данни за извършено нарушение. Аз досега не съм чул някой, който е извършил злоупотреба, при разпит да си признае. Няма да крия името на прокурора – това е Марияна Кожухарова. Това е опитен прокурор и аз се учудвам. Всички знаем, че член на семейството на г-жа прокурор Кожухарова е служител в Община Дупница и то още в предишното управление. Сега, не знам, може би мисля, че още продължава. Според мен, когато прокурор разглежда дейността на едно общинско дружество и има свой кръвен роднина, и то близък, на работа в Общината, трябва да си направи самоотвод и да го даде на друг колега. Но това са моите разбирания, явно са различни“, каза по този повод областният лидер на „Граждански блок“ Росен Тимчев.
 ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *