РС – Благоевград потвърди 2000 лв. санкция на “Прима инвест БГ” заради нерегламентирано старо водохващане към “Картала”

По сигнал на ВиК служители от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ извършили проверка на 21 май 2020 г. на място и установили, че на левия бряг на река Кривия улук в местността Картала е изградено водохващане, състоящо се от бетонов праг напречно на течението, с вградена тръба за преминаване на вода, която постъпвала в събирателна шахта и оттам се подавала към напорен резервоар. Водата от водохващането се ползвала за водоснабдяване на триетажна сграда на долна станция на лифта на ски център „Картала“ и чайната, стопанисвани от фирмата с управители Илия Ризов и Владимир Александров. Проверяващите установили, че на това място дружеството няма издадено разрешително за водовземане, поради което бил съставен акт за административно нарушение на Закона за водите.

В законовия срок управителят Илия Ризов е подал писмени възражения за това, че актът е незаконосъобразен, тъй като е съставен при  допуснати процесуални нарушения и след изтичане на преклузивните срокове по чл. 34 от ЗАНН, макар санкционният орган  да е бил наясно с така установената фактическа обстановка още през 2006-2007 г.

Независимо от възраженията, директорът на БДЗБР – Благоевград Момчил Пашов издава наказателно постановление на 3 декември 2020 г. и налага имуществена санкция от 2000 лв. на дружеството, което подава жалба в Районен съд. В хода на делото са разпитани служителите от Басейнова дирекция, участвали в проверката, както и свидетел, който  ги е завел на водохващането, което захранвало с вода чайната и комплекса. Той обяснил, че от там са се захранвали с вода обектите, които са съществували на място още през 1992 г., а впоследствие и изградените допълнително сгради на долна станция. Свидетелят твърди, че допреди 3-4 години той е бил управител на дружеството и знае, че когато се е изграждала самата станция на лифта, през 2006-2007 г. е подавано искане за разрешение за водовземане, за да се мине цялата процедура по узаконяване на сградите.

След преценка на събраните доказателства съдия Владимир Пензов потвърждава наказателното постановление, като решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Припомняме, че „Прима инвест БГ“ ООД е концесионер на ски център „Картала“, със съдружници община Благоевград, участваща с непарична вноска с поземления имот, фирмата на бизнесмена Илия Ризов, както и дружество „Армако“ АД, което през юни 2019 г. придобива дружествения дял на ЕТ „Прима ФР – Илия Ризов“ на стойност 504 100 лв. Българската компания „Армако“ АД, която се занимава с търговия на оръжие, всъщност изкупи чрез цесия  дълг на бизнесмена Илия Ризов от Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Цената на сделката преди две години не се съобщи, но според председателя на надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова, цитирана от „Капитал“, купувачът всъщност е покрил стар лош дълг, теглен от предишния собственик на ски центъра – „Прима инвест БГ“ на благоевградския предприемач Илия Ризов, който през 2006 г. влиза в публично-частно партньорство с община Благоевград с амбиция да развива курорта.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. [email protected]

  Rizovite sa moshtni selski bekove da gi proverqt tia selski tarikati po obstoino. Shte izleznat mnogo drugi rizovi mirizlivi laina.

  Ruzovite kato drugite sa kloshari kato primer davam kemesi metal kambitovi tomovi i mnogo drugi selaci moshtni drebni dalaveradjii…..

  Отговори
 2. [email protected]

  Rizovite sa moshtni selski bekove da gi proverqt tia selski tarikati po obstoino. Shte izleznat mnogo drugi rizovi mirizlivi laina.

  Ruzovite kato drugite sa kloshari kato primer davam kemesi metal kambitovi tomovi i mnogo drugi selaci moshtni drebni dalaveradjii..

  Отговори
 3. [email protected]

  Rizovite sa moshtni selski bekove da gi proverqt tia selski tarikati po obstoino. Shte izleznat mnogo drugi rizovi mirizlivi laina.

  Ruzovite kato drugite sa kloshari kato primer davam kemesi metal kambitovi tomovi i mnogo drugi selaci moshtni drebni dalaveradjii.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *