Румен Радев отказа да назначи Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и говърна на Висшия съдебен съвет за ново разглеждане.

При кратко изявление пред медиите той обясни, че главният прокурор има функции с ключови фукнции за правосъдието, а изборът му засяга всеки български гражданин. “Начинът на провеждането за избор на главен прокурор трябва да създава доверие”, каза Радев. По-рано днес от Асоциацията на прокурорите на България и Камарата на следователите също съобщиха за безпрецедентен политически натиск и изпртиха свое становище по въпроса до Европейска комисия.

“Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи в държавни длъжности. Подходът в избирането на главен прокурор бе подкрепена и от Изпълнителната власт. Обществото ни е особено чувствително, затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо доверие”, каза Радев.

Изборът на главен прокурор е акт с високо обществено значимост и начинът на неговото провеждане трябва да поражда доверие в обществото, а не да поражда съмнение, обясни Радев защо връща на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *