Румънски скиор в „Пирогов” с травма на главата след падане на пистата в Банско

42-годишен румънски турист е пострадал тежко при спускане на ски писта в Банско. Инцидентът е станал в четвъртък. В ПСС е подаден сигнал за  пострадал и лежащ на земята скиор малко след 15:00 часа. Спасители се отзовали на мястото и оказали първа помощ на румънеца, който бил с травма на главата. Той е свален с шейна и предаден на медицински екип. По-късно през деня е транспортиран за „Пирогов”. Има данни, че мъжът е пострадал след сблъсък с друг скиор. За случая е уведомена и полицията, която проверява инцидента.

Ежедневно планинските спасители в Банско се отзовават на над 20 сигнала за пострадали по пистите скиори. Най-честите травми са изкълчвания, навяхвания и фрактури на крайници. По-тежки са акциите, които се провеждат заради туристи, които търсят силни усещания и карат  извън маркираните писти и трасета. Само през тази година от началото на зимния сезон са проведени няколко спасителни акции заради бедстващи туристи извън ски зоната. През януари двама млади мъже от София изгубиха живота си, пометени от лавина извън пистата.    

Заради зачестилите инциденти и с цел безопасност на туристите дирекцията на Национален парк „Пирин” и Планинска спасителна служба поставиха допълнителна временна маркировка, обозначаваща опасните участъци в близост до ски пистите. Тя представлява опънато въже със закрепени флагове, поставено непосредствено преди забранения и опасен участък. Маркировката ще бъде отстранена след приключване на зимния сезон.

От дирекцията на Национален парк „Пирин” припомнят, че карането на ски извън маркираните писти и трасета е абсолютно забранено, както и използването на моторизирани средства (шейни и ратраци), освен при изпълнение на неотложни дейности в горите и спасителни акции. Забраната важи за всички физически и юридически лица и е регламентирана в Плана за управление на НП „Пирин“. Всички установени нарушители подлежат на санкция, като минималният размер на глобата е 500 лева.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *