Румънското правителство пред решаващ вот на недоверие

Правителството на Виорика Дънчила ще се изправи пред вот на недоверие на 10 октомври, съобщи председателят на парламента в Румъния, предаде БГНЕС. Предложението за вота е подписано от 237 депутати и сенатори, тясно мнозинство в парламента.

Неволите на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) се влошиха през август, когато нейният младши коалиционен партньор – Алиансът за либерали и демократи (АЛДЕ), оттегли подкрепата си, позовавайки се на големи разногласия. Това беше последвано от тежките загуби на ПСД по време на изборите за Европейски парламент през май и затвора за противоречивия й лидер Драгнея по обвинения в корупция.

ПСД се опита да получи вот на доверие тази събота в опит да намали заплахата за правителството. Предложението за гласуване през уикенда обаче не успя да получи подкрепа сред депутатите, което допълнително показа липсата на мнозинство за управляващите.

„Досега страната беше управлявана от хора, които унищожиха икономиката и изградиха пагубен образ на Румъния в чужбина.”, каза Людовик Орбан, ръководител на най-голямата опозиционна националнолиберална партия (НЛП).

Въпреки последните неуспехи, премиерът Виорика Дънчила заяви, че е уверена, че „вотът на недоверие няма да бъде подкрепен”.

Първият кръг на гласуването трябва да се проведе на 10 ноември, съобщи АФП. Дори и кабинетът да оцелее, вотът на недоверие може още повече да отслаби позицията на ПСД и тази на самата Дънчила.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *