РУНД ПЪРВИ В ХРАМА НА ТЕМИДА В КЮСТЕНДИЛ! ТД „Паничище“ спечели съдебната битка за хижа „Пионерска“, наета от ексгорския шеф срещу 15 хил. лв. годишно

Туристическо дружество „Паничище“ – Сапарева баня спечели съдебната битка за хижа „Пионерска“. Делото бе заведено от МРРБ, което претендира за собственост на хижа „Пионерска“. На 06.02.2018 г. Кюстендилският окръжен съд се произнесе в полза на дружеството, което се ръководи от Йордан Ранчов повече от 30 г.

Репортер на „Струма“ установи, че хижата се стопанисва от бившия шеф на Горското в Сапарева баня Калоян Бояджиев, който я е взел под наем за 10 г. срещу 15 000 лв. годишно. Свързахме се по телефона с К. Бояджиев. Ето какво заяви той по повод приключилото на първа инстанция дело за собствеността над хижата:

„Преди 6 г. взех под наем хижа „Пионерска“ на Паничище. Тя беше изтърбушена, останали бяха само стените. Заедно със съпругата ми вложихме до момента над 250 000 лв., за да я приведем в добър вид за туристите. Първоначално вложихме няколко хиляди лева, които имахме спестени. След това всичко, което се изкара от туристите, се влагаше в хижата. Преди да наема хижата, никой нямаше интерес към нея, защото беше негодна за обитаване. Сега, когато нещата потръгнаха и я разработих, апетити много. Не слагам високи цени и имам клиенти”.

В ТД „Паничище“ работи само Йордан Ранчов, който е пенсионер и получава минималната работна заплата. С парите от наема на хижа „Пионерска“ и от бунгалата в Сапарева баня, които са собственост на ТД „Паничище“, се изплащат стари задължения, натрупани през годините.

Бившият кмет на Сапарева баня Цветан Динев е бил свидетел по делото, заведено от държавата за собственост над хижата. По време на неговото кметуване през 1994 г. хижа “Пионерска” е обявена за публична държавна собственост, като в документа е вписан и БТС – Сапарева баня, което е наследено от Туристическото дружество “Паничище”.

Държавата чрез МРРБ сега има претенции, че сградата на хижата е държавна собственост и не трябва да се стопанисва от ТД “Паничище”. Справка сочи, че имотът под хижата е продаден на “Рила спорт” през 2005 г. от тогавашния кмет на община Сапарева баня Сашо Иванов. ТД „Паничище“ притежава Акт 16 за хижата и нотариален акт, в крайна сметка Окръжен съд – Кюстендил е решил казуса в полза на туристическото дружество в Сапарева баня, като е отхвърлил иска на МРРБ хижа „Пионерска“ да се прехвърли от дружеството на държавата.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев, който се занимава със стопанисването на държавните имоти в областта. Ето какво заяви той по казуса:

„Делото се води от 2014 г. Тогава сигнал до областната управа внесе тогавашният председател на БТС Венцислав Удев, който твърдеше, че хижа „Пионерска” не е собственост на туристическото дружество в Сапарева баня, и сезира държавата, че е нейна собственост. Тогава от МРРБ разпоредиха да се търси съдействието на съда, за да реши чия собственост е хижа „Пионерска”. Аз бих прехвърлил хижата на общината да я стопанисва и да печели от нея. Така ще влизат и пари в общинската хазна. Ще обжалвам решението на Кюстендилски окръжен съд на по-горна инстанция”, заяви областният управител Виктор Янев.

На въпрос верни ли са коментарите на хората в Сапарева баня, че бившата министърка на МРРБ Лиляна Павлова има интереси към хижата, областният управител Виктор Янев бе категоричен: “Няма такова нещо”.

Хижа “Пионерска” е изградена с доброволен труд на младежи от община Сапарева баня през 1977 г. Строителните материалите са осигурени от някогашното ТКЗС, общината, БТС и др. институции.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *