Русия гони посланика на Чехия в Москва

Русия гони посланика на Чехия в Москва, заедно с още 19 чешки дипломати. Мярката е в отговор на решението на Прага да отстрани 18 руски дипломати след разследване за съпричастност на Русия във взрив на склад за боеприпаси в Чехия.

За особената тежест на руския отговор говори фактът, че на чешките дипломати беше даден срок от 24 часа да напуснат Москва или до края на днешния ден.  Прага даде на руснаците обичайните в такива случаи 72 часа. Властите в Чехия съобщиха, че в посолството им в руската столица остават само пет дипломати. Прага твърди, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г., когато загинаха двама души.

Чешките власти обявиха за издирване и същите двама руски шпиони, обвинени в отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. А според медиите в Прага експлозиите имат връзка и с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Заради дипломатическия скандал пред руското посолство в Прага се събра гневна група хора.

Ескалацията на кризата в отношенията между Прага и Москва се обсъжда в момента от европейските министри на външните работи. Разразилият се скандал ще осуети преговорите за доставка в Чехия на ваксините Спутник, както и ще извади руската „Росатом“ от вероятните изпълнители на нов блок в чешката АЕЦ „Дуковани“.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *