Руската православна църква заседава спешно заради Украйна

Светият Синод на Руската православна църква под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свика извънредно заседание в Даниловския манастир. Срещата ще бъде посветена на ситуацията в Украйна, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Константинополската патриаршия „в подготовка за предоставяне на автокефалност на Православната църква в Украйна” на 7 септември назначи свои екзарси в Киев, което е каноническа територия на Московската патриаршия. Синодът на Руската православна църква се обяви в „категоричен протест с дълбоко възмущение”, заявявайки, че действията на Константинополската църква “са грубо нарушение на църковните канони” и реакция на Московската патриаршия ще последва скоро.

Председателят на отдела за взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда съобщи по-рано, че Московската патриаршия може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква в случай на узаконяването на украинските си разколници. В момента в Украйна има повече от 12 000 енории и 200 манастира на Украинската православна църква, която има право на широка автономия в рамките на Московската патриаршия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *