Руснак милионер изкупи 156 000 дяла в замразения от 5 г. на първа копка мегакомплекс в Сапарева баня, иска общината да му отстъпи 1% от блокиращата квота, за да инвестира

Двама представители на бизнесмена дойдоха изненадващо на среща с общинските съветници в курортния град, кметът К. Гелев предупреди: Трябва да внимаваме да не загубим най-апетитния си имот за 4,5 млн. лв.

След двегодишно пълно неведение около съдбата на бомбастичния проект за изграждане на огромен рехабилитационен център за 30 млн. евро в Сапарева баня, в който общината има дялово участие, вчера изненадващо в курортния град се появиха двама представители на руската страна в съвместното дружество „Аква Триитмънт“ АД. Оказа се, че руснакът Владимир Гордейчук е закупил 156 000 дяла от въпросното дружество, което през 2013 г. промотира изграждане на мегакомплекса с 200 стаи и над 300 души персонал.

Сделката за продажбата на дяловете на Гордейчук е изповядана на 29 април 2019 г. Общината в Сапарева баня държи 56 000 акции, които представляват така наречената стопираща квота. С нея при вземане на решения, свързани с изграждането на балнеоложкия център, общината има възможност да спре инвестиционните намерения, ако се установи, че те са в ущърб на града и на хората.

Вчера в Сапарева баня на среща с общинските съветници пристигнаха двама български юристи, които представляват Владимир Гордейчук. При закрити врати се проведе разговор между тях, съветниците и кмета Калин Гелев. Срещата бе изненадваща, защото години преди това никой от руската страна не даваше знак, че се интересува от проекта, а опитите на общината да се свърже с когото и да било от бизнес партньорите удряха на камък. Междувременно се трупаха задължения на дружеството, в което общината участва със земята. Ситуацията стана конфузна и мнозина в курортния град се питаха дали общината не е преметната в сделката.

След вчерашната среща с представителите на Гордейчук кметът Калин Гелев резюмира разговора така: “Новият собственик на по-голяма част от дяловете на дружеството е изплатил всички задължения на “Аква Триитмънт” АД към НАП, митницата и други структури, свързани с вземания. Последно се видяхме с руските инвеститори през 2017 г. Оттогава само получавахме писма на адреса на общината от НАП и митници за неплатени задължения. Руските ни партньори при срещата сега поискаха да изкупят 1% от 25% участие на община Сапарева баня в сдружението. Те изразиха съмнение, че общината може да им пречи със стопиращата квота за инвестиционните им намерения. Това е едно от условията, което поставиха руснаците, за да продължи изграждането на комплекса. Общинските съветници ще решават дали да се продаде единият процент от нашия дял, или не. Общината в Сапарева баня влезе в това сдружение с най-хубавия имот в землището на града, който е на стойност около 4,5 млн. лв. Трябва да се внимава при гласуването, че да не стане така да изгубим апетитен имот”, предупреди колегите си кметът Гелев.

Както “Струма” писа, с водосвет на 26.01.2014 г. бе направена първа копка на рекламирания като грандиозен проект чрез руския държавен фонд “Милосърдие, успех, промяна”. Тогава се обещаваше да се вложат над 30 млн. евро в строителството на рехабилитационен комплекс, в който да се лекуват заможни хора от цяла Европа с генетични заболявания. След първата копка строежът замръзна… Шест години по-късно мястото представлява огромна дупка, в пустеещия имот Йордан Косовски отглежда 65 кози, а Георги Гелев връзва на паша конете си…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *