Refan-728×90-July-2019
Топ теми

Ръст на делата за домашно насилие в Дупница, всяко второ семейство се развежда, гурбетчийството отчуждава двойките

Има ръст на делата за защита от домашно насилие в Районен съд – Дупница, повече са осъдените за шофиране след употреба на дрога, отколкото седналите пияни зад волана, това отчете на брифинг административният ръководител на съда Иван Димитров, данните са за 2018 г.

През 2018 г. са осъдени 190 дрогирани шофьори, уточни още съдия Димитров. На въпрос на “Струма” защо голяма част от хванатите да шофират пияни или дрогирани се споразумяват с прокуратурата и получават по-ниско наказание, Ив. Димитров отговори: “В САЩ имат добра практика за този вид наказание. Със споразумението съдът се произнася по-бързо и се очаква наказаният да се поправи, ако има друго престъпление, то той се наказва за него и за предходното”.

„Увеличението на делата за домашно насилие не означава, че в повече семейства има проблеми, а че все повече тормозени хора намират сили да се обърнат към съда и да търсят закрила. При такава ситуация в семействата страдат и децата. Дупница не е изключение и тук всяко второ семейство се развежда. Причините са много. Все повече хора излизат на работа в чужбина. Някои работят с години извън страната и членовете на семейството се отчуждават. Най-тежки са бракоразводните дела. Всеки родител мисли, че е по-достойният за децата. Започва една битка, в която най-много страдат малчуганите. Затова често използваме така наречената “Синя стая”, в която с децата се говори и се установяват някои неща от съвместния живот на двойката. През миналата година са осъдени 13 малолетни за кражби и други престъпления. Общо осъдените в съда в Дупница за миналата година са 437, като в тази цифра са включени и малолетните”, обясни още Ив. Димитров.

Той сподели още за проблемите за придвижване на инвалиди по етажите на сградата на съда в Дупница. Често се налагало да се гледат дела в стаята на съдия-изпълнител, която е на първия етаж, когато в делото участва трудноподвижен човек. Арестантска стая, в която за по няколко часа пребивават лица, лишени от свобода.

Съдия Иван Димитров заяви, че е поискал средства от Министерството на правосъдието за асансьор и за ремонтни дейности, които не са правени от години.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *