Ръст на заплатите във всички сектори заради дефицит на кадри

Ипо време на пандемията бизнесът е готов да е щедър с възнаграждения за позиции, за които трудно намира качествени служители. Почти двойно са се увеличили обявите за работа, а очакванията са заради дефицита на кадри през следващата година заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори. Дефицитът на кадри ще доведе до масов ръст на заплатите след Нова година. Половината работодатели в петте най-големи града на страната са готови да увеличат с 20% възнагражденията.

Топ специалисти ще се привличат не само с високи заплати, но и допълнителни екстри като гъвкаво работно време, да работят дистанционно. Една на всеки седем обяви предлага възможност за работа от вкъщи, което допълнително привлича служителите.

Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Като всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Всяка година ИТ специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат.

„Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от дуга. страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера“, обясни Траянов.

Във втората година на пандемията – освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният.

Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *