Рязък обрат! Снежни виелици и студ сковават страната

В сряда се очаква да завали първият истински сняг за тази година. Сняг ще завали първо в Северна България, Предбалкана и планините, а в четвъртък валежите ще продължат и на юг от Стара Планина и в Странджа.

Средиземноморски циклон, чийто център ще се придвижва в сряда през Северна Гърция, ще донесе към страната ни арктически въздух от районите на Украйна и Русия, а след циклона се движи мощен антициклон, който допълнително ще изстуди атмосферата над страната в четвъртък и петък.

През нощта срещу сряда дъждът бързо ще премине в сняг над Северна България и там ще започне да се образува снежна покривка.

Североизточният вятър значително ще се усили в сряда и тогава на места се очакват снежни виелици и навявания. Възможно е да има затруднения в транспорта. Късно в сряда и в нощта срещу четвъртък и над Южна България валежите ще преминат в сняг.

Най-тежка ще е метеорологичната обстановка в нощта срещу четвъртък и отчасти през деня. После валежите бързо ще отслабват, най-късно над югоизточните райони.
На места северно от Стара Планина снежната покривка ще достигне и надхвърли 8-10 см, показват още анализираните синоптични модели. Най-сериозни се очаква да са валежите над централните и североизточни райони на Дунавската равнина, а в четвъртък – над Странджа и в районите на Южното Черноморие.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *