Р. Томов загуби делото срещу ОбС за приетата Програма за развитие на Благоевград до 2023 г., осъден да плати 200 лв. на съветниците

Община Благоевград загуби окончателно делото срещу решението на местния ОбС от 26.11.2020 г., с което съветниците  приеха Програма с приоритетите на община Благоевград за срока на мандата 2019 – 2023 г. Със свое определение от 7 април т. г. ВАС прекрати производството по делото, каквото през февруари направи и Административен съд – Благоевград.
От ВАС, където в частна жалба благоевградският кмет Румен Томов поиска да бъде отменено определението на благоевградските магистрати, прецениха искането за неоснователно по едно основно съображение – взетото решение на ОбС – Благоевград не е нито общ административен, нито подзаконов или индивидуален административен акт, поради което не подлежи на съдебен контрол.

Припомняме, че Програмата с приоритетите на община Благоевград за срока на мандата 2019 – 2023 г. бе внесена за разглеждане по предложение на председателя на Общински съвет – Благоевград Андон Тодоров, огласена на официалната интернет страница на община Благоевград и на таблото за обявления на Общински съвет – Благоевград и приета от съветниците.  Тъй като по ЗМСМА тя трябва да бъде внесена от кмета на общината до 3 месеца след встъпването му в длъжност, но градоначалникът се забави, той  поиска съдът да обяви решението за нищожно.

Освен че потвърждава определението на Административен съд -Благоевград за отхвърляне жалбата на Томов, върховните магистрати са постановили и кметската администрация да плати на ОбС – Благоевград 200 лв. за направените съдебни разноски.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *