Самодейците от с. Логодаж организираха купон-изненада за 80-годишния юбилей на гласовитата леля Гуна, тя им го върна с отрупана маса

Една от най-изявените самодейки на читалището в благоевградското с. Логодаж – Гуна Грозданова, навърши 80 г. и юбилеят стана повод за пищни чествания както в къщата й, така и в любимото читалище, в чиито мероприятия участва повече от половин век. Бившата работничка в цеха за юргани в Логодаж рано сутринта бе отрупана с пожелания и подаръци от съпруга й Тодор, сина, дъщерята,снахата и зетя плюс 4-мата внуци и 5-има правнуци.

Междувременно пъргавата юбилярка смогна да завърти двойна празнична трапеза – едната за семейството вечерта, а другата за приятелите -самодейци от читалището, където цяла сутрин я очакваха с нетърпение да се появи. Наред с многото цветя, домакинска посуда и др., с които приятелките й я изненадаха, леля Гуна получи като подарък и снимка от доц. Вихра Баева от БАН, която преди години проучва на място уникалната кулинария на селото и го включи в Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия. Тогава пъргавата рожденичка заедно с другите баби от селото скриха шапката на учените от София,  спретвайки им за нула време оризник с кисело зеле и пръжки, традиционен зелник, тиквения десерт „Гол делия“ и др., като по времето на цялото кулинарно шоу се надпяваха, облечени в красивите си носии. На снимката са Гуна и приятелките й в онзи паметен момент, който впоследствие донесе национална слава на селото.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *