Самодейци от кюстендилското Долно село със златен медал от фестивал „Чуйте Девин”

Самодейци от кюстендилското Долно село донесоха златен медал и диплом за отлично представяне на Световния фестивал на гайдари и кавалджии “Чуйте Девин”. Самодейците представиха обичая “Служба”, който впечатли публиката и международното жури.

„Акцентираме на автентичното с типичните храни, приготвянето на ястието, подготовката на огнището и искаме да възпитаме децата в любов към българските традиции. В обичая „Служба” демонстрираме как под един покрив са живеели няколкото поколения”, сподели секретарят на читалището Миродинка Василева. „Службата на домакин разработваме сигурно от 5-6 години, самите обичаи са трудна материя. Проучваме интериора, търсим си съответните костюми. Обиколихме всички махали на Долно село, основната група от 6-7 човека сме влезли във всеки дом”, добави секретарят.

Стоянка Вучева, на 73 години, допълни, че службите се правят на различни празници от годината. „Може да се направи вкъщи, на цялото домакинство, някои си правят службите на животните или в църквата. Прави се обаче за здраве на всички”, каза тя. На службата задължителните атрибути са ракия, жито и питка.

На сцената дебютира и Радослав Йорданов, който представи читалището с две изпълнения на гайда и грабна също златен медал и грамота. Групата продължи да събира спомени, като посети Бачковския манастир и стария Пловдив.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *