Самодейци хапнаха жабокрътски зелник на брега на Панчаревското езеро

Жители на кюстендилското село Жабокрът опънаха трапези на поляната до Панчаревското езеро край София. Самодейците оставиха за кратко земеделската работа на полето в момента, когато се прибират зелето и картофите, характерен поминък за района, за да се включат в празника “Шопска гозба и песен”.
Групата, водена от Милена Стоименова, която е и председател на местното читалище “Съгласие”, предварително си разпредели задачите коя от жените да омеси зелник, коя питка и коя баница. На феста кюстендилци се представиха с танцовата си група “Жива вода”, формацията от най-малките дечица на селото, наречена “Опни ми, тропни”, както и женската група “Славей” с ръководители хореографите Васил Василев, Митко Иванов и Атина Спасова.
“Естествено, нямаше как да не отнесем емблемата на кюстендилския край – зелника. В Жабокрът за него вече години наред си правим и празник. Много жени в селото са майсторки на този кулинарен специалитет, една от най-изкусните е Таня Григорова. Предпочитаната плънка при нас е коприва, пържена с лук, но сега, понеже вече я няма, го поднесохме само с лук”, споделя Милена Стоименова.
Жабокрътчани изиграли три танца – македонски, шопски и родопски, и си заслужили грамотата и плакета, даден от организаторите. Конкуренция им били изпълнители от Северна и Южна България. На сцената стъпили читалища от Русе, Плевен и Пловдив.
“Имаше много добри изпълнители, ние обаче хвърлихме много сериозна подготовка. И жените, и децата са много добри и играят с хъс и желание”, добави Стоименова.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *