HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Самотна жена оглави черната класация, „подари“ 65 000 лева на телефонни измамници

74-годишна самотно живееща жена от Кюстендил се раздели с 65 000 лева, оставяйки ги в торбичка на входната врата на къщата. Това засега я нареди в черната класация на жертвите на телефонни измами, дала най-голямата сума пари, регистрирана в Кюстендил.  „Ало” измамниците останали последователни в схемата на прибиране на парите.

„Те използват доверието в институциите, в полицията и така манипулират жертвите. И тук в конкретния случай става въпрос за обаждане по стационарен телефон, и то на случаен принцип. След това така умело ръководили бабата, че тя си дала и адреса, където живее“, разказаха криминалисти. „Сценарият е, както се казва, писан като за „Болшой театър”.  Възрастната жена получава обаждане по телефона от плачещ глас, на дъщеря й, която твърди, че има проблеми с полицията. После последвало обаждане от комисар Димитров, който вече я насочва и твърди, че тя трябва да му окаже съдействие“, коментираха от полицията.

Всички налични пари бабата опаковала и ги оставила закачени в торбичка на входната врата на къщата си. Когато торбичката с парите била отнесена от неизвестен човек, се породили съмненията й, че е измамена.

Сумата от 65 000 лева е изключително голяма. Предположенията да държи такава голяма сума пари в къщата си са най-различни. Възрастната жена може да е продала някакъв имот, другият вариант пък е близките й да са в чужбина и да са ги оставили на съхранение при нея.

„Все още има хора, които не се доверяват на банките и смятат, че като възрастният човек си е постоянно у дома, парите са на сигурно място, но това с категоричност не е така“, коментираха работещи по случая.

Телефонните измамници не са от Кюстендил, обикновено използват муле, което си е от града. Те го насочват да прибере парите. При последния път обаче измамници, представили се като фирма за дограма, бяха разкрити от кюстендилец. Мъжът донесе парите директно в полицията. Той трябваше да извърши дейност в полза на фирма, която нямало представителство в Кюстендил. Парите били на 80-годишна жена, оставени в опаковка до контейнер за отпадъци.

От полицията в Кюстендил отново напомнят, че всяко обаждане, свързано с искане на пари, е измама. Важно е да знаят гражданите, че когато полицията иска съдействие от тях, задължително се инструктират за поведението в сградата на полицейското управление. Сигурни трябва да бъдат, че когато по телефона са им поискани пари и са ги дали, тези пари са загубени.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *