САМОУПРАВСТВО! Жителите на улица в центъра на Благоевград я затвориха на своя глава с метални колове, за да не минават коли

Жители на благоевградска централна улица я затвориха с колчета, за да не минават през нея коли.

Самоуправството на обитателите на ул. „Пирот“ бе забелязано вчера от живеещи в съседните кооперации, които паркират на нея, защото няма къде другаде да оставят колите си.

Проверка на „Струма“ установи, че действително между края на ул. „Пирот“ и ул. „Радовиш“ върху самия тротоар са забодени десетина метални кола, които препятстват всякакво влизане на коли откъм „Радовиш“. На място открихме бившия кмет на с. Бучино Христо Никовски, който живее в съседната кооперация, и собственичката на аптека на ул. „Пирот“ Виолета Иванчева. Двамата гледаха възмутено ограждението, появило се изневиделица. До десетината колчета имаше дупка, в която, според Иванчева, обитателите на блока смятали да сложат поредния кол върху тротоара.

„Развали им се машината и затова отложиха за днес да продължат работата, като казаха, че възнамеряват да поставят още 2 броя колчета“, обясни аптекарката. Самата тя бе категорична, че нея никой не я е питал за поставяне на заграждението, въпреки че аптеката й се намира точно до него.

„Самата аз нямам нищо против него, защото до вчера оттук минаваха всякакви коли, дори тирове, разбиха пътя и тротоара, но затварянето на улицата е самоуправство, защото съм убедена, че няма разрешение на общината”, коментира фармацевтът.

Силно възмутен от случилото се бе и Никовски, който призна, че много често оставя колата си на ул. „Пирот“, защото за неговата кооперация няма обособен паркинг. Той предположи, че инициатор за заграждението е бившият зам. директор на ЗИИУ Антон Попов. „Непрекъснато вдига скандали защо паркираме там, два пъти дори го видях на камерите на аптеката как ми дупчи гумите на колата“, разказа Никовски. Запознат с административната уредба той беше категоричен, че решение една улица да се затвори може да вземе единствено общинска комисия, защото улицата не е собственост на живеещите до нея, освен това в такъв случай в другия край на „Пирот“, който я свързва с ул. „Петър Зографски“, трябва да бъде поставен знак „Улица без изход“. Тук обаче има само 1 знак, и той указва, че водачите нямат право да завиват надясно.

Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем с Антон Попов. Жена от блока, представила се за домоуправител, обаче обясни, че решението да се затапи улицата било взето от всички обитатели на сградата, дори внесли подписка в общината. Жената обясни колчетата не с нежелание на съседите й да виждат пред блока паркирани коли на хора от други кооперации, а с близостта на съседната детска градина и опасението, че някое дете можело да избяга оттам и да попадне под гумите на движещ се автомобил. Как това може да стане при условие, че градината е оградена с висока ограда, жената не сметна за нужно да разясни.

Заместник-кметът по сигурността Любен Милев, който в момента е в отпуск, се сети за проблема на ул. „Пирот“, но според него общината е взела решение само да постави в единия й край знак „Забранено влизането“, не и колчета. Уведомен от „Струма“, временно изпълняващият длъжността Ясен Попвасилев обеща да прати проверка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Местен

    1.Kолчетата ги монтираха служители на Биострой със служебна тяхна кола.
    2. Антон Попов никога не е бил директор на ЗИИУ.
    3. Колчетата скоро ще изчезнат.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *