Само за месец “Еко Билд България” и “Коникс Хоум” вдигат домовете на бъдещето

“Исках да направя вила в имота си в с. Зелен дол, който преди десетина години купихме със сина ми. Идеята ми е да изградя селище за селски туризъм, тъй като теренът го позволява, а гледката е изумителна. Обичам нещата да стават експедитивно и държа изключително на качеството и функционалността”, така ни посреща пред къщата си в благоевградското село Зелен дол бизнесменът Васил Ангелов, собственик на една от най-големите туристически агенции в Югозападна България “Оазис-А”. В началото на тази година стартирал инвестиционното си намерение, като ангажирал приятеля си Георги Чуролински, технически ръководител с огромен опит от работата си по строителни обекти, и заедно поискали оферти от няколко строителни фирми.
“Исках къщата да е по-разчупена, функционална и удобна за ползване. Офертите, които ми дадоха за вдигане на сградата в груб строеж до покрив, бяха твърде високи и неприемливи”, разказва инвеститорът В. Ангелов. “Тогава ми хрумна идеята да търся вариант за по-бързо и ефективно строителство, каквото е изграждането на сглобяема къща. Бях чувал за тези, които се правят в Говедарци, и защото по природа съм новатор, дори отидох да ги гледам. Точно тогава архитект Веселин Белинчев, когото бях ангажирал с проекта на вилата, ми се обади с информация за софийската фирма “Еко Билд България”, понастоящем “Коникс Хоум”. Каза, че я е проучил – млада, но много обещаваща фирма с добър екип, и предложи да се срещнем. Доверих му се, защото е сред малцината архитекти, които не само следят, но и внедряват в работата си всички новости в бранша. С него имах наистина голям късмет да е проектант на сградата ми. Срещнахме се с представител на “Еко Билд България” (“Коникс Хоум”). Предложението им бе наистина добро и сключихме договор през март, като идеята бе в края на май къщата да е готова. Основното ми изискване беше дневната да е просторна, отворена към изключителната гледка, заради която купихме всъщност мястото, а тяхното – да им осигуря кота нула”, разказа собственикът на ТА “Оазис-А”.
Така започнало партньорството му с “Еко Билд България”, но поради дъждовната пролет започват да копаят основите в началото на май. В края на месеца нулевият цикъл бил завършен, първа плоча – готова с изградени всички комуникации, а от фирмата останали възхитени от добре свършената работа.
“За седмица и половина вдигнаха това, което се вижда в момента. До покрив! И след това още месец довършителни работи по мазилки, покривната система, комина, изолацията… Аз имам опит в строителството, имал съм честта да започна от нулата Австрийския хотел и тук постигнахме нещо подобно като технология!”, доволен е от експедитивността и отличната организация бизнесменът Васил Ангелов. Той разказа как всеки ден градежът събирал по над 10 души, любопитни да видят как расте за часове сградата пред очите им. “Тази къща на “Еко Билд България” се отличава с изключително раздвижената си архитектура”, доволен е от резултата инвеститорът.
Предимствата на изолацията изброява и техническият ръководител на обекта Г. Чуролински: “Конструктивната стена (стенните панели) е с дебелина 12 см. Вътре има топлоизолация от 10 см плътна, висококачествена минерална вата. Отвън, върху панелите, е изпълнена фасадна топлоизолационна система с 8 см стиропор и фасадна мазилка. При монтажа на гипсокартона отвътре задължително ще се сложи още 5 см вата. Изпълнена по този начин, къщата се превръща в нискоенергийна, а разходите за отоплението и охлаждането й са значително по-ниски от тези за конвенционалната къща. Само с тази камина (показва вече купената печка) може да се отоплява цялата сграда без проблем!”, не пести хвалбите си строителният специалист.
Инвеститорът пък си призна, че по бързина на строителството екипът на “Еко Билд България” надминал очакванията му по всички показатели, при това изпълнили всички допълнителни неща, поискани от него в процеса на изграждане.
Къщата е с площ 180 кв.м, тя е на два етажа и включва голяма дневна с кухня и санитарен възел с баня на първия етаж, и три спални с помещение за фитнес и баня с тоалетна на втория. “Инвестицията, която направих за изграждането на къщата до този етап, се доближава до инвестиция за изпълнение на груб строеж монолитно строителство. По отношение на качеството на крайния резултат, изключително кратките срокове и липсата на мокри процеси няма аналог между двете. За нервите и времето, което щеше да отнеме – около година, не искам и да мисля”, доволен е от избора си на “Еко Билд България” за партньор туроператорът Васил Ангелов.

Арх. В. Белинчев: Строителството
на сглобяеми къщи се налага
заради многобройните предимства

Сглобяемата къща с конструкция от дърво е малко застъпена у нас и по-скоро буди скептицизъм и недоверие поради слабото й познаване и липса на информация. Считам, че в бъдеще това строителство ще се наложи на пазара благодарение на значителните му предимства пред традиционното монолитно строителство с бетон и тухли.
Когато г-н Ангелов ме потърси с желание за проектиране на вила за отдих, която да бъде изпълнена бързо и екологично, се обърнахме към строителна компания “Еко Билд България”.
Тяхната технология позволява производство и заготвяне на всички конструктивни елементи (стени, гредоред, покрив) в заводски условия, а на обекта готовите елементи се сглобяват с кран в рамките на няколко дни от висококвалифицирани специалисти. Така се спестява много време и труд в сравнение с традиционните строителни методи.
Сглобяемата дървена къща в най-голяма степен се доближава по показатели до добилата в последните години популярност пасивна къща. Това означава, че й е необходимо много малко енергия за отопление (в някои случаи разходите са с 80-90% по-малко) през зимата и за охлаждане през лятото заради добрата изолация. В дървената сглобяема къща затоплянето на помещенията се осъществява значително по-бързо, в зависимост от източника на енергия.
По отношение на дизайна на къщата са възможни всякакви идеи, в това число и плосък покрив, но задължително добре изпълнени детайли на покритието, отводняването и т.н.
Сглобяемите дървени къщи са изпълнени да отговарят на нормативната база за носимоспособност, което гарантира дългогодишен експлоатационен срок. Предимство на този вид сгради е и по-голямата земетръсна устойчивост поради скелетната конструкция и олекотеност.
Цената зависи от сложността на проекта и вида и качеството на заложените материали.
В сглобяемата дървена къща проблеми като влага, мухъл, конденз са изцяло изолирани заради използваните материали и високотехнологични прийоми.
По-високото качество на обитаване се дължи на отоплението, охлаждането, вентилацията, осветлението. От всичко това зависи микроклиматът в къщата, гарантиращ добрия сън и спокойствие.
Вярвам, че дървените сглобяеми къщи ще се наложат на пазара заради бързата си изработка, и все по-малко ще виждаме започнати и недовършени тухлени сгради. Така, докато собствениците се приберат от почивка на море или планина с фирма “Оазис”, новият им дом ще ги чака, вече готов за закупуване на мебели.
Изброените по-горе предимства са само част от всички онези, които в световен мащаб правят така наречените сглобяеми (“prefabricated” – “изработени предварително”) къщи все по-предпочитани за жилища за целогодишно ползване. ( Къща 1 и Къща 2) “Еко Билд България”, отскоро с нов бранд “Коникс Хоум – Не просто къща, а дом”, проектира и изгражда нискоенергийни къщи с конструкция от дърво, които отговарят на най-високи стандарти за енергийна ефективност и интегрират най-новите технологии в строителството. Компанията поставя своя фокус върху високотехнологична производствена дейност, която позволява предварителното производство на конструкцията на къщата в контролирани заводски условия и монтаж на обекта в рамките на няколко дни.
Къщите се проектират по начин, който среща индивидуалните изисквания на обитателите и техния начин на живот с функционалността, комфорта, здравословната среда на обитаване и устойчивостта на новоизградения нискоенергиен дом.
Екипът на “Еко Билд България” и “Коникс Хоум” има за цел да създава домове с по-здравословен и по-комфортен живот, като същевременно новоизградените сгради имат положително въздействие върху околната среда. По време на експлоатацията на къщата не се изискват по-специална поддръжка или допълнителни грижи.
Компанията предлага и цялостното управление на проекта – от намиране на терен, изготвяне на цялата документация (от проекта до въвеждането в експлоатация), изпълнение на стоманобетонен фундамент, изграждане на конструкцията, изпълнение на фасадата, покривната система и завършване “до ключ”, или до желан от инвеститора етап.
Екип с дългогодишен опит в областта на изграждането на нискоенергийни къщи с конструкция от дърво, голяма производствена база и производствен капацитет, огромни складови площи, собствен автопарк и изградени многобройни партньорски взаимоотношения помагат на компанията за постигането на ефективност на разходите, отлично качество на крайния резултат и възможност за работа в цялата страна.
В реализацията на първия за региона проект на “Еко Билд България” са се включили и местни фирми от Благоевград, които са допринесли за успеха на проекта и качеството на крайния резултат.
Мострена къща, която е и офис на компанията, посреща клиенти и партньори в с. Горни Богров, само на 20 мин. от гр. София. Къщата е с РЗП 195 кв.м. Тя дава ясна представа за възможностите на дървената конструкция, както и за различни решения, които показват какво позволява този тип строителство, а именно – почти всичко.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *