САМО ЗА СЕДМИЦА: Над 800 запитвания на информационния телефон за коронавируса

Спряното производство в Китай дава сериозно отражение и върху много български фирми. Паниката, свързана с коронавируса у нас, става все по-голяма въпреки, че към момента няма данни за заразени на нашата територия.

За да отговарят на всички въпроси, здравните власти разкриха специален информационен телефон, на който може да се получи информация, свързана със заболяването.

Към момента 21 души вече са изследвани за коронавирус в България. Пробите на всички са отрицателни. Междувременно от Европейската агенция за контрол на заразните заболявания заявиха, че рискът за разпространение на вируса в Европа е нисък. Въпреки това, паниката в България се оказва голяма. Само за седмица над 800 души са поискали да се информират за коронавирус на специално разкрития телефон.

За седмица, откакто е отворен, информационният телефон за въпроси, свързани с коронавируса не спира да звъни. Спешно е пренасочен и втори медик, който да отговаря на притеснените граждани: „Здравейте! Няма проблем да получите пратките си. Отговарям веднага!”.

Това е най-честият отговор, който дава д-р Кайрякова  през последната седмица, откакто отговаря на различни запитвания на граждани, свързани с коронавируса. И пояснява – животът на този щам във външна среда  е не повече от 2 часа.

„Има обаждания – мога ли да си купя китайски чай? Мога ли да пия някакво лекарство, което съдържа елемент от Китай? Купих си маски, след това видях, че са произведени в Китай!”, разказа директорът на дирекция „Надзор на заразните болести”, РЗИ-София д-р Божидарка Кайрякова.

За да успокои хората лекарката отговаря на всички, независимо колко странни й се струват въпросите. Вече е научила и всички митове, свързани с вируса, затова не пропуска да каже, че чесънът не предпазва от заболяването. Обикновената противогрипна ваксина не носи имунитет, а маските предпазват, но само за няколко часа. Междувременно всички инфекциозни заведения в страната са в готовност да приемат заразени.

„В страната има около 260 легла, които могат да създадат пълна изолация”, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Част от леглата са заети, но към момента няма данни за заразени.  Днес е изписан и украинският гражданин, настанен в старозагорска болница със съмнения за коронавирус. Пробата му е отрицателна. Двете жени, които бяха под карантина във Военно-медицинска академия, след като се завърнаха от китайския град Ухан, от днес също са си вкъщи.

На страницата на здравното министерство всеки ден се качва актуалната информация, свързана с коронавирус. Там може да се види и кои са рисковите дестинации.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *