САМО ЗА ТРИ ДНИ! Директори на училища напускат, бягат в София за по-високи заплати, 16 учителски места висят незаети

Двама директори на училища в Дупница и един експерт в РУО – Кюстендил напуснаха в рамките на 3 дни. Дупничанката Моника Николова след две години работа като експерт в РУО – Кюстендил отиде да работи в частна детска градина в София. Пътува всеки ден с личния си автомобил от Дупница до столицата.

Репортерска проверка по сайтове за обяви за свободни работни места установи, че столични частни детски градини и училища предлагат по 2000-2500 лв. месечна заплата на учител.

Бившата директорка на Промишленото в Дупница Христина Костова, която напусна преди дни директорския пост, за което “Струма” писа, също е отшила на работа в столично училище, съобщиха нейни колеги.

Директорката на ПГ по автотранспорт в Дупница Лина Стойчева пък е започнала работа в ТЕЦ “Бобов дол”, където съпругът й е на началническа длъжност.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с шефката на РУО – Кюстендил Радостина Новакова с въпроса каква е причината за напускането на двама директори и един експерт в рамките на три дни. Новакова бе лаконична: “Намират си по-високоплатена работа и напускат. Това е тяхно право. Заплатата на директорите на училища при нас е 900 лв. Сами преценете”, заключи Р. Новакова. Тя заяви, че всички училища в Кюстендилска област ще отворят врати на 17 септември и че всички паралелки в първи клас са пълни.

В Бюрото по труда в Дупница са обявени 16 свободни учителски места за учители по химия, информатика, математика, география, английски… в училищата в Бобов дол, Дупница, с. Самораново. Истината обаче е, че много директори на училища, за да спестят пари от делегираните бюджети, назначават учители само за учебната година и ги освобождават преди ваканцията, за да не им плащат, като обявяват местата в Бюрото по труда. Така на практика се оказва, че част от свободните места в Бюрото по труда са заети, тъй като директорите директно назначават същите учители.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *