Само трима в Кюстендилско се доредиха до пари от националната програма за развитие на пчеларството

Започна приемът на документи за подпомагане по тригодишната национална програма за развитие на пчеларството, одобрените вече са подписали договорите и ги изпълняват, информира председателят на браншовата

организация „Пчела“ в Кюстендил Тихомир Стоицов
По тази програма могат да бъдат закупени пчелни кошери, лабораторен анализ за изследване на меда или медикаменти за борба срещу варлатозата, поясни той. По думите му има и мярка за закупуване на оборудване, сумата е разделена според броя на отглежданите пчелни семейства.
„Тази програма е инвестиционна и много малко пчелари успяват да се възползват от нея, защото трябва да разполагат със средства и след това да им бъдат възстановени част от парите от ДФ „Земеделие“. В община Кюстендил от програмата са се възползвали двама до трима човека, сега очакват проверки и възстановяване на средствата“, обясни Тихомир Стоицов.
Според него пчеларите не са спрели да настояват пред ЕП да се приеме подпомагане за опрашване на диворастящите антомофилни култури. Много от земеделците с овощни насаждения вече са наясно за ползата от опрашването. Става въпрос за директно подпомагане на пчеларите за поддържане на биологичното равновесие, защото ползата от пчелите се изчислява в милиарди евра, мед годишно в страната се добива от 6000 до 10 000 тона.

“Тази година е на приливи и отливи, по време на дъждовете се провали акациевата паша, пчелите не можаха да я оползотворят, засушаването затрудни добива на липа. Пчелите работят, има още време за компенсации да се отчете една, ако не добра, то прилична реколта“, обясни Тихомир Стоицов.
Председателят на браншовата организация „Пчела“ коментира изчезването на пчелите, като го определи като феномен който не може да се обясни. Вероятно, смята той, причините са комплексни.
Тази година смъртността на пчелите навсякъде е изключително висока, включително и в нашия регион, където загубите са сериозни. Има пчелари със загуби от 70/80% на пчелните семейства от пчелини със 100, 150 пчелни семейства. Причините са много, основно паразитите, които пчеларят не може да разбере, други паразити са упорити и те бързо привикват с медикаментите, както и закъсняло третиране.
В община Кюстендил пашата е предимно горска и диворастящи билки, средният добив е около 10 кг мед от кошер. При цената не се очаква промяна и ще се запази между 10 и 15 лева. 

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *