Само 2 медсестри от яслите в Благоевград влязоха да помагат в Ковид отделенията на МБАЛ

Само две медицински сестри от затворените ясли в Благоевград от общо 100 на щат към общината влязоха в Ковид отделенията на МБАЛ да помагат на колегите си. Гергана Сотирова, която е медицинска сестра в Детска градина „Първи юни“ в жк „Струмско”, и Нина Милчева от Детска ясла №3 вече дават дежурства в ортопедия и урология на болницата, която временно е преструктурирана в Ковид. И двете са с дългогодишен опит като медицински сестри и преди са работили в болнични отделения. Гергана е медицинска сестра от 21 г. и има стаж в ортопедиите на двете болници в Благоевград.

„Искам да съм от полза на колегите. Бях принудена да напусна болницата преди време заради малкия си син, не можех да давам нощни дежурства и се преместих в яслите, но сега, като разбрах, че с дневни дежурства мога да съм в помощ, реших да се върна в отделението“, простичко обясни мотивацията си Гергана Сотирова.

Разказа, че е изкарала вируса. С големия й син имали симптоми, а малкият син и съпругът й били без симптоми. „Мина леко, слава Богу, и се надявам всички да сме го изкарали. Консултирах се с колегите в отделението и ме увериха, че няма как да застраша членовете на семейството си. Коментирахме със съпруга ми и той ме подкрепи да се върна в ортопедия, защото трябва да има и хора, които да помагат“, каза Гергана и обясни, че останалите й колеги от яслите и градините дават дежурства в социалните заведения.

„Можех да избирам и реших да помогна в болницата. Отделението е пълно с болни с ковид. Вече два пъти давам дежурства и виждам как колежките изнемогват,   една от тях е на ръба на силите си и дори смята да се откаже“, разказва за ситуацията в болницата медицинската сестра.

Нина Милчева от Трета детска ясла е категорична, че не трябва да се спекулира по темата, защото тя е особено болезнена в момента. В Ковид отделението тя влязла още през март, когато за първи път затвориха яслите и градините.

„До август бях в инфекциозно отделение и после се върнах в яслата, защото нещата се поуспокоиха малко, а и колежките започнаха да боледуват. При нас в яслите и градините също няма кой да работи. Сега като затвориха отново детските заведения, реших, че е време да помогна още малко, и се върнах в болницата. Не знам докога“, откровена е Нина и признава:

„В началото, през март, ме беше много страх да не се заразя, но казаха, че има предпазни облекла с висока защита, и това донякъде ме успокояваше. Не съм карала вируса. Допреди няколко дни бяхме под карантина цялото семейството заради съпруга ми, който беше положителен. От няколко дни и двамата се върнахме на първа линия. През пролетта и лятото непрекъснато ни тестваха в инфекциозно, сега не съм го правила, защото не съм имала никакви симптоми“. 

На въпрос защо го прави, тя чистосърдечно обяснява: „Защото колегите имат нужда от помощ!“, и изрично набляга, че никой не е упражнил натиск върху нея и решението да влезе в Ковид отделение е лично. А липсата на последователи обяснява със страховете: „Мисля, че повечето колеги от яслите и градините се страхуват, първо, от вируса и, второ, не са сигурни дали ще се справят с болничната работа“.

Вчера стана ясно, че Министерство на образованието е дало разрешение на община Благоевград от понеделник Детска градина №8 „Вечерница“ над театъра, която е най-близо до МБАЛ, да отвори врати за децата на медиците от всичките четири болнични заведения в Благоевград, в които се лекуват болни с Ковид.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. ЗАНЕВ-Цанев

  Медицинска сестра в ДГ взима повече от сестра в болницата (МБАЛ). Пита се защо?

  Още едно питане: за какво сестрата в “Детски свят” получава заплата от 1к, след като нито родител нито учителя нижса тещо да върши?

  Отговор
 2. Факт

  2 работят, а другите 98 са в неплатен отпуск, така ли? Защото ако си получават заплатата без да работят, значи кметът за нищо не става! Впрочем той какво казва?

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *