HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Само 20 ученици са наети на работа за лятната ваканция в Кюстендилска област, сервитьорка взема 20 лв. надница за смяна от 9,5 часа

„Само двадесет разрешителни за работа на непълнолетни са издали от Инспекцията по труда в Кюстендил от началото на лятото. Документите са за цялата област и са най-вече за сервитьори и бармани”, каза директорът на Инспекцията по труда инж. Валентин Златински.

„Заради честите проверки и сериозните санкции, които започват от 1500 лева за човек без трудов договор и разрешение, повечето работодатели не смеят да наемат ученици на черно”, каза Златински.

В Кюстендил млади хора – сервитьори и бармани, могат да бъдат открити само в централните кафенета. Репортер на вестник „Струма” тръгна вчера сутринта на обиколка в кюстендилските заведения с идеята да види наемат ли се ученици и има ли кандидати.

Първата наета на работа за лятната ваканция ученичка, с която се срещаме, е в заведение „Централ” със собственик Ивайло Ников, на алеята с липите в областния град. Момичето се казва Карина и догодина ще бъде абитуриентка, разказва, че е доволна от работата си и от заплащането, което е 20 лв. на ден. На въпроса има ли трудов договор, сервитьорката казва „да” и продължава да обслужва масичките в заведението и тези отвън. На смяна е до 17 часа.

„Обикновено работещите първа смята са от 7.30 сутринта до 16-17 ч., а втората смяна започва от 17 ч. и продължава, докато има клиенти в заведението”, обяснява бившата хореографка на ансамбъл „Струмянче” Ангелина Арбова, която заварваме да пие сутрешното си кафе с приятелки в заведението. Преди няколко години жената останала без работа и се опитала да работи като сервитьорка в Кюстендил, а през лятото и на морето.

„Истината е, че работодателите все гледат да избегнат плащането. Ако има договор, той е на минималната работна заплата, а работните часове са доста повече от осем. Младежи под 18 години рядко работят, най-вече защото документите и разправиите по сертифициране на такова работно място са много и не си заслужават тичането”, обяснява Арбова. Според нея собствениците на заведения и магазини наемат за сервитьорки и продавачки млади момичета, които нито си знаят правата, нито са наясно с трудовите договори. Барманите и сервитьорите нямат почивни дни, а за почивки по време на работа въобще не може да се говори.

„В повечето от случаите дори няма договор. Един формуляр, написан с имената на сервитьорката или бармана, стои при шефа и като дойде проверка, някой тича да го регистрира в НАП, докато проверяващите пият по едно кафе, след това нещата са наред”, обяснява Арбова. Самата тя след година и половина на борсата успяла да си намери работа за три месеца на морето, но не като сервитьорка, а като камериерка, защото за сервитьорки предпочитали млади момичета.

„Истината е, че през летния сезон младите отиват да работят на морето и заведенията в града остават без персонал. На нито една от обявите, че набират персонал, обаче не е посочена работната заплата, а на място става ясно, че повечето работодатели предлагат 15-20 лв. за смяна от осем-девет часа. Само тези, които работят втора смяна, и то в по-оборотните кафенета, могат да се надяват на 30 лв. за вечерна смяна при работно време до 2-3 часа през нощта. Ние, които сме минали възрастта „момиче”, не трябва ли да работим”, пита Арбова и допълва, че по време на срещите си с работодатели самата тя установила, че младежите са предпочитани не защото могат да се справят по-добре с работата, а защото, ако не се харесат на работодателите, те просто не им плащат заплатата и остават без нищо, а без договор не могат и да се оплачат в Инспекцията по труда.

„Преди няколко дни седнах в едно от заведенията в центъра на Кюстендил, където сервитьорката, младо момиче, ме попита: „Какво искаш?”, сякаш сме приятелки и съм й отишла на гости вкъщи”, споделя друга кюстендилка – Надежда Петрова. Тя признава, че това я дразни най-вече.

„Младите сервитьори и сервитьорки не знаят как да се държат, не могат да изредят какво предлага менюто, а и се държат фамилиарно с клиентите на заведенията, което е недопустимо”, казва Надежда Петров и допълва, че преди дни с група кюстендилки се върнали от почивка в Албания, където били очаровани от обслужването. „Тук сервитьорите са намръщени и често се налага да ги чакаш за поръчката, а после и за да си платиш. В Албания, за където аз имах предубеждение, ни направи впечатление, че дори и заведението да е запълнено, ако пристигнат клиенти, масичка и столове за тях винаги ще се намерят, а сервитьорът ще ги обслужи, сякаш са най-скъпи гости”, казва Петрова.

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *