Само 24 ученици наети да работят през ваканцията в кюстендилските заведения и магазини

24 ученици са започнали работа в началото на лятната ваканция в Кюстендил и региона, сочи справката на Инспекция по труда. Броят обяснимо е  по-малък в сравнение с началото на юли миналата година. 17 от назначените по договор ученици са сервитьори и бармани по заведения, 6 са продавач-консултанти, а един – координатор проект. В производството няма нито един нает и започнал работа ученик.

Справката показва, че през 2019 година в тази сфера са били ангажирани над 15 ученици. Явно растящата безработица в града и региона, както и по-малкото клиенти в заведенията оказва влияние на това дали работодателите търсят да назначат младежи през ваканцията. Учениците работят основно в централните заведения по алеята в Кюстендил. Много от тях разчитат освен на заплатата и на бакшишите. Идеята на тийнейджърите е да припечелят пари за ваканция на родното Черноморие.

Картината през 2019 година, когато нямаше пандемия, бе коренно различно. Тогава дори трудовите експерти констатираха завишен интерес към издаване на разрешителни за работа от непълнолетни. До 15 юли 2019 година издадените такива разрешения бяха 52, а през 2018 година броят на тези документи е бил едва 23.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *