Санданският адвокат Иван Чолаков призова министър Захариева за реципрочни мерки към Гърция

Санданският адвокат Иван Чолаков призова външния министър Екатерина Захариева да въведе ограничителни мерки спрямо гръцките граждани, които влизат в страната, които да са реципрочни на онези, които се прилагат от страна на южната ни съседка спрямо българите. Иван Чолаков, който беше председател на Благоевградската адвокатска колегия, отправи апела си в социалната мрежа, като се позовава на принципите за взаимност и реципрочност в международното публично право, които юристите, каквато е и външният министър, би трябвало да знаят. Ето какво се казва в поста на адвокат Иван Чолаков:
„Ако една държава създаде по-благоприятни условия за друга държава, нейните граждани и организации, взаимността изисква и втората държава да осигури подобни условия за първата. При реципрочността е обратното – ако една държава създава по-неблагоприятни условия за друга държава, нейните граждани и организации, то адекватната реакция на втората е да отговори с подобни мерки. Сещате ли се вече за какво Ви ги напомням тези неща? Да, познахте! Иде реч за мерките, които съседна Гърция въведе по отношение на влизащите на нейна територия български граждани. Айде, ясно, че всички забравиха бързо за свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС. Но да се влиза само през един граничен пункт, да се изисква хем PCR тест, хем допреди 72 часа, хем декларации, предварителни регистрации, касови бележки, всичко преведено на английски, и хем пак бъркане дълбоко в носа преди щастливото пресичане на заветната граница ми се струва малко множко. Защитата на българските граждани, а и националната гордост и самочувствие изискват въвеждането на подобни мерки за влизащите на българска територия гръцки граждани. За да не се чудите много какви да са, позволявам си да Ви ги предложа:
Влизане през ГКПП – Ивайловград. PCR тест допреди 48 часа с касовата бележка, естествено, преведени на български, защото е общоизвестно, че в България министрите барабар с премиера не разбират английски, па камо ли митничарите. Задължително мерене на температурата на всеки влизащ, а защо не и на излизащ гръцки гражданин с анален термометър, защото е общоизвестно, че сме най-бедната страна в Европа и нямаме пари за разни електронни глезотии. По същата причина и дезинфекцията на термометъра след всяка проба да е за сметка на изпробвания. И не забравяйте за ОСТАВКАТА!”.

Призивът на адвокат Чолаков за реципрочните мерки получи масово одобрение в социалната мрежа, която завря с коментари на юристи.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *