Само 4-ма от 6-имата задържани заради нападението на Роженския манастир остават в ареста с обвинение за грабеж

Санданският адвокат Стефан Матеев бе задържан за 24 часа заради нападението на Роженския манастир във вторник вечерта. Новината изненада санданчани, тъй като семейството е доста известно, майката Лидия Матеева е бивш дългогодишен секретар на община Сандански по времето на кмета Андон Тотев, работила е и като адвокат. Бащата Олег Матеев беше следовател.

Адвокатът е задържан за 24 часа със заповед на началника на полицията в Сандански Борис Щурков. Срещу него се води досъдебно производство за съпричастност към извършване на грабежа в Роженския манастир. Преди ареста му полицията обискира къщата на Матеев в Сандански на ул. „Любен Каравелов” и дома на родителите му в с. Склаве. Няма официална информация дали е намерено нещо, което да потвърди съпричастността му към наглото нападение.

Освен Матеев в ареста са и 5-има от 6-членната банда, която във вторник вечерта нахлу в манастирската църква „Рождество Богородично”, овърза с тиксо командирования там за един ден игумен на Хаджидимовския манастир Теофил и с кирка разби една от стените на църквата в търсене на пари, карти или нещо друго. По време на тараша апашите счупиха 11 от 20-те записващи устройства и срязаха кабелите на част от камерите. На една от останалите здрави камери обаче полицаите по-късно видяха лицата им и това им помогна да заловят част от групата.

Сред арестуваните бяха 5-има, 2-ма от тях са братя от с. Яворница, другите 3-ма са непълнолетни, те бяха задържани в София, Кърджалийско, Сандански и Яворница. За единия от братята стана ясно, че преди години е получил условна присъда за причинена смърт на пътя по непредпазливост.

Районният прокурор на Сандански Николай Захманов съобщи за вестник „Струма”, че прокуратурата все още очаква полицията да приключи с процесуално-следствените действия по нападението на Теофил, когото обирджиите бяха завързали на стол, докато дълбаят църковната стена.

Късно снощи стана ясно, че в ареста за 72 часа остават 4-ма, от които 2-ма непълнолетни. Те са обвинени за грабеж, извършен в съучастие, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Весела Стоилова. Спрямо единия от непълнолетните е повдигнато и обвинение за държане на незаконно оръжие – газов пистолет, който е преработен в боен.

Днес ще бъде внесено искане в Районен съд за определяне мярка за неотклонение.

ЕКИП СТРУМА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *